Langere opsluiting jongeren: "Videoconferentie als alternatief"

Door Lorin Parys op 10 juni 2016, over deze onderwerpen: Vlaams-Brabant, Welzijn, Jongeren, Justitie
Gemeenschapsinstelling De Grubbe

In plaats van jongeren pas na een maand opnieuw voor de jeugdrechter te laten verschijnen, is het een goed idee de fysieke zitting bij de jeugdrechter na vijf dagen te vervangen door een videoconferentie. Dat suggereert Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). Volgens Parys zouden zo'n videoconferenties zowel voldoende rechtwaarborgen bieden voor de jongeren als zorgen voor een betere efficiëntie. Jaarlijks besteedt de gesloten instelling De Grubbe in Everberg 231.000 euro aan taxi's om jongeren naar de jeugdrechtbank te vervoeren.

Parys reageert daarmee op de plannen van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Wie in de zwaar bewaakte jeugdinstelling van Everberg wordt opgesloten, zal in de toekomst pas na een maand en niet na vijf dagen opnieuw voor de je ugdrechter verschijnen. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Die langere termijn biedt meer rechtszekerheid, aldus Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De Raad van State en oppositiepartij sp.a zijn echter kritisch.

N-VA-volksvertegenwoordiger Parys heeft een alternatief voorstel, dat hij bij de bespreking van het decreet in het parlement graag op tafel wil liggen. Hij pleit namelijk voor videoconferenties na vijf dagen. Zeker gezien het feit dat 15 procent van de jongeren na vijf dagen vrijgelaten wordt, zou dat volgens Parys een interessante piste zijn.

Parys: "Op die manier behoud je de rechtswaarborgen voor de jongere, maar vermijd je een pak vervoerskosten die nodig zijn voor het vervoer van de jongere tussen de instelling en de jeugdrechter. Het zou de efficiëntie dus ook verhogen. Bovendien heeft Vandeurzen vorig jaar op een schriftelijke vraag van mij geantwoord dat hij brood ziet in die oplossing."

Dergelijke videoconferenties zijn al mogelijk voor zittingen van volwassenen. Een aanpassing aan het gerechtelijk wetboek zou dat ook kunnen mogelijk maken voor minderjarigen. De federale collega van Parys, Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), heeft daarover al een wetsvoorstel ingediend. 

Bron: Belga
© foto: Agentschap Jongerenwelzijn

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is