Jan Spooren wordt de nieuwe gouverneur van Vlaams-Brabant

Door Lorin Parys op 17 juli 2020, over deze onderwerpen: Vlaams-Brabant

De Vlaamse Regering hakte vandaag op de ministerraad de knoop door en stelde een nieuwe gouverneur aan. Voor Vlaams-Brabant zal Jan Spooren (N-VA), kamerlid en burgemeester van Tervuren, aangesteld worden als gouverneur. Lorin Parys, fractievoorzitter van N-VA Leuven is tevreden met de aanstelling van Spooren: “Jan heeft een stevige portie lokale en nationale ervaring die hij combineert met sociaal engagement. Over de partijgrenzen heen wordt hij erkend als bruggenbouwer op de sociale thema’s en slaagt hij erin om resultaten te boeken.”

Op de laatste ministerraad voor de zomervakantie nam de Vlaamse Regering een beslissing over de drie gouverneurs die moesten aangesteld worden voor respectievelijk de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. Voor Oost-Vlaanderen wordt Carina Van Cauter (Open VLD) aangesteld, voor Vlaams-Brabant Jan Spooren (N-VA) en voor Limburg Jos Lantmeeters (N-VA).

Jan Spooren studeerde rechten in Brussel en specialiseerde zich in Europees Sociaal Beleid aan de KU Leuven. Na 5 jaar als wetenschappelijk medewerker van het Instituut voor Sociaal recht van de KUL te hebben gewerkt, ging hij aan de slag als verantwoordelijke voor internationale projecten en nadien coördinator van het Europees Instituut voor Sociale Zekerheid. Hij was directeur van MISSOC, een Europese databank van wetgevingen rond sociale zekerheid en secretaris-generaal van de koepelorganisatie Europees Platform voor Revalidatie (EPR).

 In 1994 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid in zijn toenmalige woonplaats Herk-de-Stad, waar hij van 1995 tot 1998 schepen van Cultuur, Jeugd, Onderwijs en Informatie was. Nadat hij verhuisde naar Tervuren werd hij ook daar verkozen. Hij bekleedt er tot op heden het ambt van burgemeester. In mei 2014 werd Spooren verkozen tot lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de kieskring Vlaams-Brabant. Een functie die hij tot op heden uitoefent.

Die opgesomde combinatie van ervaring, lokale beleidsverantwoordelijkheid en federale bestuurservaring maken dat Spooren de juiste kwaliteiten bezit om het ambt van provinciegouverneur in Vlaams-Brabant op te nemen. 

Lorin Parys is tevreden met de aanstelling van Jan Spooren als gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. “Jan heeft een stevige portie lokale en nationale ervaring die hij combineert met sociaal engagement. Als burgemeester van een Vlaamse Randgemeente is hij vertrouwd met het idee van communautaire vrede en kent hij de impact van bijvoorbeeld mobiliteit, onderwijs, huisvesting en een activerend sociaal beleid dat bescherming biedt aan zij die dit het meeste nodig hebben. Over de partijgrenzen wordt hij erkend als een bruggenbouwer op de sociale thema’s en slaagt hij erin om resultaten te boeken”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is