Iedereen racist, iedereen seksist?

Door Lorin Parys op 24 maart 2015, over deze onderwerpen: Blog

Ik heb een dochter met een kleur, dus had ik de afgelopen week wat om over na te denken. Niet alleen vonden de politiek correcte ridders ons vorige week racistisch, maar blijkbaar vinden onze vrouwen ons ook seksistisch.

Eerst was er Didier Reynders die volgens een Brusselse traditie zwart geschminkt over straat liep, om geld in te zamelen voor een goed doel. Het internationale strafhof bestaande uit CNN, BBC, Human Rights Watch (1.200 retweets) en Mia Farrow hadden de pek al warm staan en de veren klaargelegd. De aanklacht? Openlijk racisme gecombineerd met een aanval van latent onverwerkt koloniaal verleden. En toen wisten ze nog niet eens dat ook kroonprins Filip het schoensmeer niet schuwde. In eigen land werd een opiniebijdrage gepubliceerd, ondertekend door onder meer Dyab Abou Jahjah, Rachida Aziz en Annelies Verbeke, waarin het aftreden van Reynders werd geëist, net zoals Zwarte Piet moet sneuvelen op het altaar van de politieke correctheid (DS 23 maart) .

De reactie van de Vlaming, de Brusselaar en de Waal? Die haalden de schouders op. Terzake ging tevergeefs op zoek naar Brusselaars met een kleur die de traditie aanstootgevend vonden. Zelfs Jozef De Witte van het Interfederaal Gelijkekansencentrum gaf niet thuis en had het over een 'vorm van verkleden'.

Politieke correctheid

Het is tenenkrullend dat de nieuwe kruisvaardersvoor een steriele samenleving niet begrijpen dat moord en brand schreeuwen over elke vorm vangepercipieerd racisme hun tegenstanders vrij spel geeft en het echte debat over racisme naar de achtergrond duwt. Jonathan Chait schreef enige tijd geleden in New York magazine dat het centrale dogma van politieke correctheid erin bestaat om zelfs licht onaangename ideeën als een groot misdrijf te brandmerken. De grootste bedreiging voor een maatschappij bestaat dan niet langer uit boze menigten die betogen tegen een idee, maar uit het idee zelf.

Politieke correctheid wordt op die manier een erg inefficiënt systeem dat in theorie een gelijkere samenleving nastreeft, maar in de praktijk vervalt in een systeem van censuur. Wij Vlamingen hebben een hekel aan ideeën die ons worden opgedrongen vanuit een kunstmatige politieke correctheid en wimpelen ze dus allergisch af. Een oplossing voor het racismeprobleem is daarmee geen stap dichterbij. Integendeel.

#wijoverdrijvenniet

Vergelijk dat met de veel grotere impact die een paar vrouwen vorige week genereerden rond het probleem van seksisme. De hashtag #wijoverdrijvenniet catalogeerde in een paar dagen tijd honderden getuigenissen van gewone meisjes en vrouwen over alledaagse seksuele intimidatie.

De hoeveelheid kleine en grote verhalen van zussen, moeders en vriendinnen grijpt samen met hun inhoud naar de keel. De spiegel die ze ons voorhouden, oogt weinig fraai. Maar merkwaardig genoeg was de reactie van de Vlaming helemaal anders dan die op het verhaal van de noirauds. Enkele nitwits niet te na gesproken, reageerden mannen vooral verbaasd dat ze als broer, vriend, vader en echtgenoot zo lang zo blind zijn geweest voor de epidemie van seksisme die kennelijk onder ons woedt.

Plots was seksisme hot. Opmerkelijk, omdat het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de Vrouwenraad en het Vrouwen Overleg ­Komitee daarover al decennialang het politiek correctevingertje in de lucht steken. Toen luisterde vrijwel niemand. Nu leidden de getuigenissen van een paar vrouwen ertoe dat seksisme deel van onze nationale conversatie is geworden. En vragen we ons af waarom vrouwen daar zo lang zo stil over zijn geweest.

Door op elke slak zout te leggen, hebben de aanhangers van het politiek correcte denken hun eigen graf gedolven, waardoor niemand nog luistert als ze echte problemen aankaarten. Tenzij iemand anders het zegt. Dat stemt tot nadenken. En wat mijn dochter betreft, die redt het wel. De vrouwen van #wijoverdrijvenniet hebben me vooral bezorgd gemaakt over de opvoeding van mijn zoon. Want basisfatsoen, dat decreteer je niet, dat leer je thuis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is