Ieder jaar rijden we voor 6 miljoen euro straatmeubilair in de prak

Door Lorin Parys op 5 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Jaarlijks moet langs Vlaamse wegen voor zo'n zes miljoen euro aan 'straatmeubilair' worden vervangen. De kosten zijn voor de aanrijder. Áls die al geïdentificeerd wordt.

'In de meeste gevallen moeten we vaststellen dat degene die de schade veroorzaakt, niet gekend is. In dat geval draait de Vlaamse overheid zelf op voor de kosten' zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Uit cijfers die Lorin ­Parys (N-VA) heeft op­gevraagd bij Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijkt dat de schade aan verkeerssignalisatie en vangrails al een paar jaar rond de zes miljoen euro schommelt. In de eerste helft van dit jaar kwam men uit op 2.768.883 euro.

'Dat de kosten de jongste jaren licht daalden, heeft vooral te maken met het uitblijven van zeer zware schadegevallen', zegt Ilse Luypaerts.

Exacte cijfers over ­hoeveel een bestuurder of zijn verzekering betaalt voor een aangereden ­verkeerslicht of vangrail, kan het Agentschap niet geven.

'We beschikken daarvoor over een speciaal computer­programma. Als we in­geven welk straatmeubilair allemaal gesneuveld is, berekent de computer de kostprijs om alles te herstellen of te ver­vangen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is