Huidig Leuvens cultuurbeleid = budget mobiliteit + onderwijs + veiligheid + zorg & opvang

Door Lorin Parys op 22 oktober 2014, over deze onderwerpen: Blog, Leuven

Met een N-VA bestuur zou de Leuvenaar kunnen genieten van meer investeringen in een vlottere mobiliteit, meer plek in de kinderopvang en meer betaalbare woningen. Dat blijkt uit een vergelijking van de Leuvense N-VA prioriteiten met de meerjarenplanning van het stadsbestuur. Het Agentschap Binnenlands Bestuur nam de meerjarenplanning 2014-2019 van de huidige bestuursploeg onder de loep. Daaruit blijkt dat de topprioriteit van het Leuvens stadsbestuur cultuur en vrije tijd is. "Louis Tobback geeft evenveel uit aan cultuur als aan mobiliteit, onderwijs, veiligheid en zorg samen. Dat vinden wij niet evenwichtig gezien de grote noden in Leuven op vlak van mobiliteit, kinderopvang en wonen. Met een N-VA stadsbestuur zou de top drie er anders uit zien," stellen Zeger Debyser en Lorin Parys van N-VA Leuven. "Als we nog evenveel aan cultuur en vrije tijd blijven uitgeven als de Stad Gent, toch niet bepaald een culturele woestenij, dan zouden we bijvoorbeeld meer kinderopvangplaatsen kunnen creëren," zegt fractieleider Debyser.

Leuven heeft in 2014-2019 andere prioriteiten

Het Agentschap Binnenlands Bestuur rekent voor dat Leuven per inwoner ongeveer 2.000 euro uitgeeft in deze bestuursperiode. "Maar meer dan 700 euro daarvan vloeit naar cultuur. Dat is meer dan één derde van het budget en bovendien gaat een groot deel daarvan naar de lonen van de meer dan 100 mensen die op de dienst cultuur werken. Terwijl Leuven ook andere acute noden heeft."

Mobiliteit op 1

Met een N-VA bestuur kan de Leuvenaar genieten van extra investeringen in mobiliteit. "Concreet: heraangelegde straten, veilige fietsassen doorheen de stad en voetpaden waar mensen met een beperking of ouders met kinderwagens aangenaam over kunnen wandelen," legt Tine Eerlingen uit die voor N-VA in de gemeenteraadscommissie Openbare Werken zetelt. "Voor de heraanleg van straten, voet- en fietspaden zijn er deze legislatuur veel te weinig middelen voorzien. Veel straten zijn nu wel zone 30 maar er is geen geld om de straten ook infrastructureel aan te passen zodat je ook voelt dat je traag moet rijden. Ook voor de voet- en fietspaden zijn bijkomende investeringen noodzakelijk. Jong en oud moet zich immers veilig en comfotabel in onze stad kunnen verplaatsen.'

Meer plek in kinderopvang en zorg op 2

"Onze tweede prioriteit is zorg & opvang. Wij zouden veel meer plaatsen in de zelfstandige kinderopvang aanmoedigen zodat de meest acute nood kan gelenigd worden. Steden als Mechelen en Lokeren werken met vestigingspremies en belangrijke infrastructuursubsidies om de creatie van meer plaatsen aan te moedigen," stelt N-VA Leuven.

Betaalbaar en energiezuinig wonen op 3

"Tenslotte is onze derde prioriteit wonen betaalbaar te houden door meer in te zetten op starterswoningen," zegt Lorin Parys die in het Vlaams Parlement de Commissie Wonen voorzit. "Zo houden we jonge gezinnen in de stad. Bovendien zou ons budget Leuven een échte stap dichterbij Leuven Klimaatneutraal brengen. Dat doen we door de verouderde woningen van kansengroepen eindelijk energiezuinig te isoleren. Een belangrijke maatregel voor het milieu en tegen energiearmoede. Maar wonen is slechts de vijfde prioriteit van de huidige coalitie."

 

Contact

Zeger Debyser, fractieleider N-VA Leuven +32 491 22 71 52
Lorin Parys, Vlaams volksvertegenwoordiger N-VA +32 476 45 34 01
Tine Eerlingen, gemeenteraadslid N-VA Leuven +32 485 199 008

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is