Hoe ouder, hoe lager de slaagkans op praktisch rijexamen

Door Lorin Parys op 8 april 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Wie pas na zijn 30ste zijn praktisch rijexamen aflegt, heeft een veel lagere slaagkans dan iemand van 18 of 19 jaar. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geeft in antwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.

Van de bijna 240.000 kandidaten die in 2014 een praktisch rijexamen hebben afgelegd, was 53,4 procent geslaagd. Dat is ongeveer hetzelfde slaagpercentage als in 2013 (53,9 procent).

Maar de slaagpercentages verschillen fors naargelang de leeftijd. Zo ligt het slaagpercentage bij jongeren onder de 20 jaar op bijna 58 procent. Dat percentage zakt tot 54 procent bij de 20- tot 30-jarigen. Vanaf 30 jaar neemt het percentage een duik tot amper 40 procent. Het aantal kandidaten dat pas na zijn 30ste zijn praktijkexamen aflegt, ligt wel onder de 13.000.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er is ook een verschil in de slaagcijfers van mannen en vrouwen. Zo ligt het percentage bij mannen op 55 procent en bij vrouwen op 45 procent. Die percentages zijn al enkele jaren vrij stabiel.

Met een slaagpercentage van 53 à 54 procent bevindt België zich volgens minister Weyts in de Europese middenmoot. In Noorwegen (74 procent) en Duitsland (69 procent) liggen de slaagcijfers veel hoger. 'Maar een hoog slaagpercentage kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een gemakkelijk examen of goed voorbereide kandidaten', aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is