Geen adopties meer uit Oeganda

Door Lorin Parys op 21 april 2016, over deze onderwerpen: Adoptie, Welzijn

Kinderen adopteren uit Oeganda wordt bijna onmogelijk, nu het land onlangs zijn wetgeving heeft gewijzigd.

Alle Vlaamse adoptiegezinnen die een kindtoewijziging hadden in Oeganda, zijn kunnen vertrekken om hun kind op te halen, vertelde minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in het Vlaams Parlement in antwoord op mondelinge vragen van onder andere N-VA-parlementslid LorinParys. Maar nieuwe kandidaten koesteren beter geen hoop meer op dat land. Oeganda heeft zijn wetgeving veranderd, waardoor adopteren er enkel nog kan door gezinnen die de facto twee jaar in het land blijven wonen.

Tot nog toe werd in Oeganda steeds een pleegvoogdij uitgesproken met het oog op internationale adoptie. De eigenlijke adoptie moest daarna in België worden bekrachtigd. Door de nieuwe wet vervalt die mogelijkheid.

Er zijn nog Vlaamse gezinnen die wachten op een uitspraak van een Belgische rechter. In Limburg zouden enkele rechtbanken zich al positief hebben uitgesproken. Dat is belangrijk, omdat de federale adoptie-autoriteit kanttekeningen had geplaatst bij adopties uit Oeganda. Eind maart heeft het college van procureurs over de kwestie vergaderd, maar het heeft geen eensluidend standpunt afgesproken, zegt Vandeurzen. Elke procureur behoudt de vrijheid om zelf te oordelen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is