FredenFrieda.be verbindt Vlamingen voor meer sociaal contact

Door Lorin Parys op 18 november 2020, over deze onderwerpen: Welzijn, Ouderenzorg

Word één van de 20.000 buddies

Vlaams volksvertegenwoordigers Lorin Parys (N-VA) en Jeremie Vaneeckhout (Groen), lanceren vandaag FredenFrieda.be. “Het is een initiatief waarmee we mensen verbinden en warmte in onze samenleving brengen”, zegt Lorin Parys. “Tijdens de eerste lockdown was ik Rode Kruis vrijwilliger in een woonzorgcentrum, daar heb ik pas ervaren wat het teweeg brengt als je geen bezoek krijgt. Maar 1 op 4 bewoners van een woonzorgcentrum krijgt sowieso nooit bezoek, ik vind dat we daar wat aan moeten doen. En dus hebben we met heel wat organisaties de handen in mekaar geslagen: we gaan op zoek naar 20.000 buddies voor die 20.000 bejaarden zonder bezoek.” Jeremie Vaneeckhout: “Als alleen-zijn de enige optie is dan dreigt eenzaamheid. Buddies kunnen die mensen uit hun isolement halen. Het mooie is dat het project ondertussen gedragen wordt door meerderheid en oppositie, parlement en regering. En dat lokale dienstencentra, thuiszorgorganisaties en verenigingen voor personen met een handicap ook meedoen. Het resultaat is FredenFrieda.be.”

Hoe werkt het?

Als vrijwilliger laat je je gegevens zoals woonplaats en eventueel specifieke interesses achter op FredenFrieda.be. Het is een veilige website die je privacy respecteert. Je geeft aan of je graag een virtuele Fred of Frieda wil zijn die een kaartje wil sturen, eens bellen of beeldbellen. Of je kan kiezen om een real life buddy te worden: dat betekent dat je, wanneer het veilig kan, eens op bezoek gaat of samen op stap.

Als zorg- of welzijnsorganisatie, zoals een  dienst gezinszorg, lokaal dienstencentrum, of gehandicaptenzorgvereniging kan je een ‘vacature’ plaatsen om een buddy te vinden voor iemand die graag meer sociaal contact zou hebben. Omdat we met hetzelfde platform werken als helpdehelpers.be zorgen we voor gebruiksgemak. Veel zorg- en welzijnsorganisaties zijn daar immers al op geregistreerd, zij hoeven enkel een extra vakje aan te vinken. Voor andere organisaties, is registratie kinderspel.

Sterke rol voor middenveldorganisaties

“We hebben er heel bewust voor gekozen om geen rechtstreekse link te leggen tussen vrijwilligers en Vlamingen die meer sociaal contact willen. Er zit altijd een organisatie tussen die er mee voor zorgt dat er een goede match is en mee het contact begeleidt. Een mooie en belangrijke rol voor ons middenveld dat zo ons kostbaar sociaal weefsel versterkt,” zegt Lorin Parys.

Fred en Frieda wordt gedragen  door de Vlaamse overheid, de Vlaamse Ouderenraad, Circuit Sortie – dat mensen met en zonder beperking samenbrengt, Zorgnet-Icuro, de Vlaams Vereniging voor Steden en Gemeenten, Vlozo en Zorggezind, de koepelvereniging van de thuiszorgdiensten.

Jeremie Vaneeckhout: “Vandaag staan al verschillende bestaande organisaties klaar voor eenzame ouderen. FredenFrieda.be zoekt voor hen mee naar extra vrijwilligers. Contact is cruciaal. Samen wandelen, eten, een (digitaal) praatje maken. Je hoeft niet in een woonzorgcentrum te wonen om een Fred of Frieda te krijgen. Ook mensen die thuis wonen, kunnen meedoen, dankzij de lokale dienstencentra en organisaties voor thuiszorg die enthousiast deelnemen. Dat is cruciaal. Ik heb in mijn jaren als schepen van sociale zaken gemerkt dat te weinig sociale contacten iedereen kan treffen.”

En ook langs de kant van de vrijwilligers melden Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen zich alvast aan. Jan Van Reusel, woordvoerder van de nationale leiding: "Scouts en Gidsen Vlaanderen ziet in dit initiatief een mogelijkheid om als 'Buitendienst' vanuit scouting met leden en leiding nu verbondenheid te tonen met kwetsbare groepen in onze samenleving.” Niels de Ceulaer, woordvoerder bij Chirojeugd Vlaanderen: “Chirogroepen bevinden zich niet op een eilandje, maar hebben ook aandacht voor de samenleving rondom hen. Dit initiatief beidt leden en leiding een extra mogelijkheid om hun actieve rol in de samenleving verder te zetten en ontmoeting te creëren met doelgroepen die hier nu meer dan ooit nood aan hebben.”

Steun van de minister-president en minister van Welzijn

Wouter Beke, minister van Welzijn: “Vrijwilligers komen via een andere ingang, FredenFrieda.be, terecht op het platform van helpdehelpers. Op die manier zorgen we voor meer instroom voor alle hulp die onze zorgverleners, die reeds uitstekend werk doen, kunnen gebruiken. Dit project kadert duidelijk in de beleidsvisie die de vermaatschappelijking van de zorg voorop stelt. Dichtbij en lokaal. Ik ben tevreden dat ik dit mee mogelijk heb kunnen maken en wens FredenFrieda alle succes toe.”

Ook minister-president Jan Jambon zet zijn schouders onder dit initiatief: “Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is voor mensen in woonzorgcentra om maar beperkt contact te kunnen hebben. In deze moeilijke tijden mogen we elkaar niet loslaten en moeten we de meest kwetsbaren extra ondersteunen."

Partners

Het Nieuwsblad is een gewaardeerde mediapartner in het Fred & Frieda project. Net zoals de Warmste Week van de VRT die dit jaar focust op ‘er zijn voor elkaar met kleine gebaren’. En ook partner Nalantis die na het Help de Helpers platform, nu ook Fred & Frieda ontwikkelde.

Meer info op www.fredenfrieda.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is