Elektronisch Toezicht: Levering gepland voor begin 2015 nu al uitgesteld tot volgend jaar

Door Lorin Parys op 18 april 2016, over deze onderwerpen: Welzijn

Enkelbanden die al begin 2015 geleverd moesten zijn, zullen door problemen met de aankoopprocedure ten vroegste volgend jaar in gebruik genomen kunnen worden. Intussen is een kwart van de huidige exemplaren versleten én wachten al 900 veroordeelden op een enkelband.

"Onderzoek wijst het uit: een straf sluit best zo dicht mogelijk bij de veroordeling aan. Als we zien dat vandaag 900 veroordeelden wachten op hun straf, zijn we bijzonder slecht bezig", zegt Vlaams ParlementslidLorin Parys (N-VA). Hij vindt het voor een geloofwaardige justitie niet kunnen dat er vandaag nog altijd geen leverancier is voor enkelbanden die eigenlijk al begin vorig jaar moesten worden geleverd. Volgens Parys liep het al van bij het begin van de aankoopprocedure fout. "Het contract met de vorige leverancier liep af in maart 2015. Pas een maand eerder werd de aanbesteding opgestart. Vervolgens werd beloofd dat de nieuwe enkelbanden er zouden zijn in september 2015 en de meest recent genoemde streefdatum was mei 2016. Maar ook dát is onmogelijk, omdat kandidaat-leveranciers naar de Raad van State stapten en Vlaams minister Vandeurzen (CD&V) intussen besliste om de hele procedure stop te zetten. Dit betekent nog eens minstens acht maanden wachten."

Einde levensduur

De huidige enkelbanden zijn meer dan 5 jaar oud. Vandeurzen verwoordde dat eerder als: "Het materiaal is einde levensduur." En ook nog: "Er zijn toenemende technische problemen, waardoor de voorraad beschikbaar materiaal afneemt." Anders gezegd: veel van de enkelbanden zijn stuk. "Bij een steekproef vorig jaar bleek dat meer dan een kwart in herstelling was", zegt Parys. "Het was onder meer vanwege het vele kapotte materiaal dat het personeel dat de enkelbanden controleert vorig jaar staakte. Na die actie werd er afgesproken om het aantal enkelbanden terug te brengen: in juli vorig jaar waren er nog 1.199 in omloop, eind vorig jaar 881. Nu het materiaal nog ouder wordt, zijn nog meer defecten en dus minder beschikbare enkelbanden niet uit te sluiten."

Nieuwe technologie

En de wachtlijst is nu al lang. Volgens statistieken van de justitiehuizen wachten momenteel zo'n 300 veroordeelden met een straf van minder dan 8 maanden op een enkelband. Voor veroordeelden met straffen tussen de 8 maanden en 3 jaar zijn dat er zelfs 600. "Straffen hoger dan 3 jaar krijgen altijd voorrang", beklemtoont Liesbeth Wyseur van de justitiehuizen. Ze noemt de aanbesteding van een overheidsopdracht "heel complex". "De technologie staat ook niet stil. Doorheen de procedure bleek het nodig het bestek bij te sturen." Wyseur zegt nog dat de dienstverlening van de enkelbanden - ondanks het uitblijven van nieuwe leveringen - verzekerd is, omdat de overeenkomst met de huidige leverancier verlengd is tot februari volgend jaar. Lorin Parysblijft intussen bij minister Vandeurzen hameren op een snelle aanbesteding. "Zodat er zo snel mogelijk nieuw materiaal is en straffen kunnen worden uitgevoerd zonder dat er wachtlijsten ontstaan."

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is