Eerste Vlaamse gezinshuis voor kleine kinderen komt eraan

Door Lorin Parys op 22 november 2018, over deze onderwerpen: Pleegzorg en adoptie, Verandering
Kind speelt met blokjes

“Kinderen onder de zes jaar hebben nood aan de warmte, de geborgenheid en de stabiliteit van een gezinsomgeving.” Vlaams Parlementslid Lorin Parys reageert uiterst tevreden op het eerste Vlaamse Gezinshuis dat SOS Kinderdorpen opstart van januari volgend jaar. SOS Kinderdorpen krijgt van de Vlaamse Regering 290.000 euro voor het proefproject. “We zijn er rotsvast van overtuigd, net zoals internationaal onderzoek laat zien, dat we zo jonge kinderen die thuis niet kunnen opgroeien een veel betere start geven in het leven”, zegt Parlementslid Parys.

Opvang in gezinsomgeving

Eind 2017 hield Lorin Parys al een pleidooi voor gezinshuizen als alternatief voor instellingen. “In een gezinshuis worden maximaal vier kinderen in een gezinsomgeving opgevangen. De gezinshuisouders hebben een opleiding gekregen en zijn verbonden aan een jeugdhulpvoorziening”, legt Vlaams Parlementslid Parys uit. Momenteel groeien bijna 1.000 Vlaamse kinderen onder de zes op in een instelling.

Terug naar biologische ouders

Het eerste Gezinshuis in Vlaanderen start op in januari 2019. Uiteindelijk moet het proefproject een kwaliteitsvolle, maar tijdelijke opvang voor zeer jonge kinderen. “Finaal moet het doel zijn dat de kinderen uiteindelijk kunnen terugkeren naar hun biologische ouders. Als een terugkeer op korte termijn onmogelijk lijkt, dan zal er worden doorverwezen naar pleegzorg. In een pleeggezin kunnen de kinderen dan eventueel voor een langere periode verblijven”, besluit Lorin Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is