Dunne bomen moeten levens redden

Door Lorin Parys op 1 juni 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Langs de Vlaamse gewestwegen worden voortaan alleen nog dunne, traaggroeiende boompjes geplant. Een botsing met een volgroeide boom loopt immers zelden goed af.

Waar gewestwegen worden heraangelegd, of waar langs die wegen nieuwe bomen worden aangeplant, zullen alleen nog traaggroeiende boompjes gebruikt worden. Een botsing tegen een dun boompje leidt immers tot minder dramatische gevolgen.

'Bomen groeien nu eenmaal. De bedoeling is dat als ze te stevig worden - dat wil zeggen: een stamomtrek hebben van meer dan 10 centimeter - we ze tot iets boven de grond zullen snoeien. Daarna kan de boom weer opschieten', zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Stevige bomen die vandaag langs gewestwegen staan, blijven daar wel staan. 'Het is niet haalbaar en niet wenselijk om al die bomen te verwijderen', zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Dat vindt ook Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA), die de minister hierover ondervroeg.

'Het is een brug te ver om een kaalslag te organiseren. Maar waar het wél kan, lijkt het mij een zeer gezonde houding om voortaan kleine boompjes te planten én die klein te houden', zegt Parys. 'Zo vermijden we dat weggebruikers verschrikkelijke gevolgen ondervinden als ze bijvoorbeeld door een moment van onoplettendheid van de weg raken en tegen zo'n zware boom aanbotsen.'

Motorrijders zien liever helemaal geen bomen meer langs de kant van de weg. 'Voor hen blijven ook kleine boompjes obstakels die iemand zeer ernstig kunnen verwonden', beklemtoont Theo Beelden, voorzitter van de Motorcycle Action Group. 

Bron: De Standaard

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is