De kostprijs van de Podiumkunstenzaal gaat door het dak: 81 miljoen euro, een verdubbeling vergeleken met de bij aanvang vooropgestelde prijs.

Door Lorin Parys op 28 mei 2021, over deze onderwerpen: Leuven

Het stadsbestuur stelde zonet haar ‘ambitieuze blauwdruk’ voor de Podiumkunstensite voor. Lorin Parys (fractievoorzitter) en Zeger Debyser (gemeenteraadslid): “Het ziet er allemaal erg mooi uit, maar aan dit project hangt een erg hoog prijskaartje: 81 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met de in 2017 bij de projectdefinitie vooropgestelde prijs van ongeveer 40 miljoen euro. Tijdens de gemeenteraad van april 2019 werd het budget vervolgens al eens bijgesteld tot een “maximale raming” – zo staat letterlijk te lezen in het verslag van de gemeenteraad - van 60 miljoen euro. Nog eens 2 jaar later is er nu al sprake van 81 miljoen euro. De kostprijs is op 4 jaar tijd – en  nog voor de eerste steen gelegd is – dus meer dan verdubbeld. Waar zal dit eindigen?”

Lorin Parys: “Dat het huidig college graag uitpakt met prestigeprojecten, is ondertussen al geweten. En daar waar we er op zich geen probleem mee hebben dat ambitie wordt getoond, zouden we graag evenveel ambitie zien als het op de financiële kant van de zaak aankomt. Het is makkelijk om de Leuvenaars met prestigeprojecten rond de oren te slaan, maar ondertussen is het voor de jongvolwassen Leuvenaar wel bijna onmogelijk om een huis te kopen in Leuven en vechten heel wat Leuvense ondernemers al maanden tegen de financiële gevolgen van de coronacrisis. Wat ons betreft zou een deel van deze middelen veel beter aan deze prioritaire uitdagingen besteed worden.”

Zeger Debyser: “Het is bovendien ook jammer dat het stadsbestuur niet transparanter communiceert over het totale kostenplaatje. In het persbericht van de stad is sprake van een kostprijs van 66 miljoen euro waarbij nog 6 miljoen euro aan toegevoegd moet worden voor de heraanleg van de buurt, maar daarbij wordt geen rekening gehouden met de aankoop van de grond van meer dan 5 miljoen waarop de Podiumkunstenzaal wordt gebouwd, noch met het ereloon van de Londense ontwerpers dat al 7 miljoen bedraagt. Als men dat tevens mee in aanmerking neemt, komt men op een totaalbedrag van een pak meer dan 80 miljoen euro. Er is trouwens nog geen enkel zicht dat een deel van de kost zou gesubsidieerd worden. Naast de kostprijs die volledig door het dak gaat, maken wij ons tevens nog steeds zorgen om de mobiliteit rond de Podiumkunstensite en stellen wij vast dat er nog steeds geen sluitend plan van exploitatie werd opgemaakt. Vooraleer we daar een gebouw gaan neerzetten, moeten we toch ook weten hoe het gaat uitgebaat worden en wat die exploitatie gaat kosten, niet?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is