"Dan maar zonder subsidies"

Door Lorin Parys op 3 maart 2017, over deze onderwerpen: Leuven, Vlaams-Brabant

De stad Leuven kreeg vorig jaar van minister Ben Weyts (N-VA) tweede zit voor het dossier over de herbestemming van het oude stadhuis op de Grote Markt. Die herkansing heeft de minister nu opnieuw bij het stapeltje 'gebuisd' gelegd. Schepen Dirk Vansina (CD&V) is verbaasd. "Een gelijkaardig dossier in Antwerpen werd goedgekeurd. Dat is toch merkwaardig", klinkt het, al wil de schepen de term 'politieke spelletjes' niet in de mond nemen.

Sinds de verhuizing van de stadsdiensten eind 2008 is de nieuwe invulling van het historische stadhuis op de Grote Markt een groot vraagteken. Veel ideeën passeerden al de revue maar eind 2013 werd dan toch gekozen om van het oude stadhuis een toeristische trekpleister te maken. Er kwam een studie om het stadhuis in te richten als een toeristische onthaal maar ook als ruimte voor de voorstelling van de Dijlestad. Hiervoor kreeg de stad een subsidie van 62.000 euro van Vlaanderen, goed voor 60 procent van het totaalbedrag. Met de bijdrage van de stad kwam de kostprijs voor die studie op zo'n 100.000 euro. Het uiteindelijke projectvoorstel dat werd ingediend bij Toerisme Vlaanderen kreeg helaas tweede zit. "Te veel onthaalpunt en te weinig een kernattractie", aldus het verdict.

Opnieuw gebuisd

Schepen Dirk Vansina (CD&V) bleef ondanks de tweede zit optimistisch om het historische stadhuis toeristisch uit te spelen en stuurde een verbeterd voorstel door met meer nadruk op de belevings- en historische waarde van het oude stadhuis. Dat mocht echter niet baten want minister Ben Weyts (N-VA) bevestigde zopas aan zijn partijgenoot Lorin Parys dat ook de herkansing de jury niet kon bekoren. "Dit project kreeg de kans om een aangepaste aanmelding in te dienen maar de jury vindt dat er onvoldoende rekening werd gehouden met de opmerkingen uit de eerste ronde", staat er letterlijk in het advies. "De onthaalfunctie staat nog steeds centraal terwijl onthaal op zich geen kernattractie kan zijn. Er is geen totaalbeleving en het concept is onvoldoende sterk uitgewerkt. De timing is ook te lang want de oplevering is immers pas voorzien in 2027."

Geen nieuwe wind

Conclusie? Weg subsidies. Kandidaat-burgemeester voor N-VA Lorin Parys betreurt naar eigen zeggen dat er geen plan op tafel ligt om een nieuwe wind te laten waaien door het oudste stadhuis van Brabant. "Blijkbaar is nu ook de Vlaamse administratie die mening toegedaan", zegt Parys. "We horen van Leuvenaars en toeristen dat het meest iconische gebouw van onze stad opnieuw een hotspot moet worden waar mensen elkaar ontmoeten en waar je kan leren over de geschiedenis van Leuven."

Stad gaat toch door

Schepen Dirk Vansina (CD&V) betreurt de beslissing uiteraard maar is niet van plan om het dossier nu in de koelkast te steken. "Het stadbestuur gaat in elk geval door met het herbestemmingsproject. Dit jaar is alvast 75.000 euro voorzien voor een eerste opfrissing van de Wandelzaal en de klerkenkamers. Nieuwe meubelen, nieuwe verlichting... de verdere uitwerking van de herbestemming is voor de volgende legislatuur."

'Politieke spelletjes'

Toch blijft het Leuvense stadsbestuur met een wrang gevoel achter na de afwijzing van het dossier. Burgemeester Tobback (sp.a) liet in het dossier over Leuven Noord al optekenen dat minister Weyts Leuven blijkbaar niet erg genegen is en ook schepen Dirk Vansina kan zich moeilijk van die indruk ontdoen. De term 'politieke spelletjes' neemt hij niet in de mond maar het gaat volgens de stad Leuven toch een beetje in die richting. "Het is toch vreemd dat een gelijkaardig dossier in Antwerpen wel werd goedgekeurd", klinkt het. "Maar goed, het stadhuis zal in de toekomst - weliswaar zonder subsidies - de startplek voor de toerist worden en blijft ook een plek voor de Leuvenaar, bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden zoals een trouw. Toerisme Vlaanderen zag die laatste functie minder zitten, maar wij willen daar niet van afwijken."

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is