Crisisopvang CAW trekt aan alarmbel

Door Lorin Parys op 11 februari 2015, over deze onderwerpen: Vlaams-Brabant, Welzijn

Ook het crisiscentrum van Vlaams-Brabant kan de werkdruk niet langer aan. Dat zegt Elise Moriau van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Halle-Vilvoorde. Eerder deze week sloot het crisisteam van het CAW in Antwerpen de deuren. 

 'In december hadden wij exact hetzelfde plan als wat CAW Antwerpen nu heeft gedaan: de deuren van ons crisiscentrum voor jongeren sluiten om op adem te kunnen komen', zegt Moriau. 'Maar we besloten om dat niet te doen, want we kunnen dat niet maken tegenover de jongeren die onze hulp nodig hebben. Dat verandert echter niets aan het feit dat ook wij met een dramatisch probleem zitten qua werkdruk. We hebben dat al meermaals bij de regering aangekaart.'

Het crisisteam van het CAW in Vlaams-Brabant is gevestigd in het arrondissement Halle-Vilvoorde,maar vangt ook de aanmeldingen op vanuit het arrondissement Leuven. Het ondersteunt de politie, het parket, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en andere diensten als jongeren in een crisissituatie in de provincie hulp nodig hebben. In 2013 waren er 347 aanmeldingen voor crisisopvang. Vorig jaar verdubbelde dat aantal bijna, tot maar liefst 655 meldingen. Vanuit Leuven kwamen er 365 meldingen, tegenover 290 van Halle-Vilvoorde.Ongeveer een derde van de aanmeldingen gaat over kinderen jonger dan twaalf.

Voor ongeveer 260 van de aanmeldingen wordt effectieve opvang gevraagd, maar slechts 68 jongeren hebben die ook effectief gekregen.

Overuren

'Sinds in maart het decreet jeugdhulpverlening van start is gegaan om de jeugdhulp efficiënter te maken, is de werkdruk in alle Vlaamse meldpunten toegenomen', zegt Moriau. 'We krijgen veel meer meldingen binnen en dat is bijna onhoudbaar. We bemannen het crisismeldpunt permanent, maar hebben daarvoor slechts drie medewerkers: twee voltijdse en een halftijdse. Die presteren dan ook ongelooflijk veel overuren.'

Het crisiscentrum wordt al versterkt door Haven 21, de enige residentiële opvang in de regio Halle-Vilvoorde. Maar ook daar zijn te weinig werknemers. De werknemers van het CAW en Haven 21 hebben elke maand opnieuw overuren. Bij vijf medewerkers lopen die zelfs op tot meer dan vijftig overuren per maand.

'Onze mensen raken op deze manier gewoon overwerkt', zegt Moriau. 'Om goed te zijn, zouden er bij het CAW drie of vier mensen moeten bijkomen. Dan kunnen we iedereen meer ademruimte geven, en een betere dienstverlening garanderen.' Ook Haven 21 deed al een oproep voor extra middelen.

Bron: Het Nieuwsblad - Hannelore Smitz

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is