Crisismanager voor gesloten jeugdinstellingen

Door Lorin Parys op 3 september 2018, over deze onderwerpen: Welzijn, Minderjarigen
Verdrietig meisje

Er is nood aan een crisismanager om de wantoestanden in de gesloten jeugdinstellingen recht te trekken. Die conclusie trekt Vlaams Parlementslid Lorin Parys op basis van een rapport over de toestand in sommige van die instellingen. “Ik ben verontwaardigd door alles wat ik heb gelezen, op elk van de zeventig pagina’s”, zegt Lorin Parys.

Schrikwekkende voorbeelden

De voorbeelden spreken tot de verbeelding. “Een jongere verbleef 14 dagen in een isoleercel. Sommige van die isoleercellen blijken ook zeer vuil en er is geen tijdsaanduiding. Zo maak je die jongeren gek. Ik heb daar schrik van. We moeten dat een halt toeroepen”, vindt Lorin Parys. In het rapport staan nog meer van zulke voorbeelden.

Fundamentele rechten

Bovendien worden volgens Vlaams Parlementslid Parys fundamentele rechten van de jongeren geschonden. “In één instelling moeten de jongeren bij hun opname een document ondertekenen dat ze geen beroep zullen aantekenen tegen hun plaatsing, anders verliezen ze een aantal privileges. Dat kan toch niet! Dat druist in tegen de grondrechten. Wie verzint zoiets? En waarom komen we dat nu pas te weten?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is