Circulatieplan kost Leuvenaar en bezoekers handen vol geld

Door Lorin Parys op 17 februari 2017, over deze onderwerpen: Leuven, Mobiliteit

“Leuvenaars spreken ons aan op de geestdrift waarmee er retributies worden uitgeschreven sinds de invoering van het circulatieplan. Dus zijn we dat in kaart gaan brengen. Concreet hebben we de periode augustus 2015 tot en met januari 2016 vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. Daaruit blijkt inderdaad dat het aantal retributies sterk gestegen is: in de periode sinds het circulatieplan van kracht werd, werden er bijna 20.000 extra uitgeschreven, een stijging met 45%, voor een waarde van meer dan een half miljoen euro en dat op een half jaar tijd. d”, vertelt Lorin Parys, kandidaat-burgemeester voor N-VA in Leuven. De partij wil die middelen geïnvesteerd zien in het mobiliteits- en handelsbeleid.

N-VA Leuven vraagt al langer bijsturing van het circulatieplan. Volgens de partij is het circulatieplan tot stand gekomen zonder gedegen overleg met de Leuvenaar zelf. “Wij vragen dan ook dat die extra middelen opnieuw geïnvesteerd worden in handel en mobiliteit, zodat ze de Leuvenaar ten goede komen. Maar we willen vooral dat het stadsbestuur stopt met parkeren als een cashkoe van inkomsten te zien. Dat kan enkel en alleen als het college luistert naar de Leuvenaars, bezoekers en handelaars en het circulatieplan grondig bijstuurt”, klinkt het bij Parys.

Een aantal cijfers op een rij

Fractieleider voor N-VA in de Leuvense gemeenteraad, Zeger Debyser: “In het volledige jaar 2016 schreef het stadsbestuur voor meer dan 2.5 miljoen euro retributies uit. Hallucinant,” vindt de fractieleider die erbij vermeldt dat de cijfers die de stad gaf, geen inzicht geven in het aantal retributies dat uiteindelijk kwijtgescholden wordt.  

1.400 boetes in januari voor een “gratis” Shop&Go

Debyser is wel tevreden over de maatregelen van het stadsbestuur om Shop & Go plaatsen gratis te maken. “Alleen worden de klanten er zeer vaak op beboet”, legt Debyser uit. “Dat klopt ook als je de cijfers van de stad bekijkt. Al meer dan 7.400 mensen kregen er een retributie. Ook in januari 2017, 5 maand na het invoeren van de Shop & Go plaatsen, kregen nog 1.400 mensen een boete. Het strafste is dat op de volgende gemeenteraad er nog eens 100.000 euro wordt uitgetrokken voor de controle op de Shop&Go plaatsen terwijl dat geld beter naar een duidelijke communicatie zou gaan over het gebruik ervan..”

“Tenslotte zou je verwachten dat het spectaculair aantal retributies een half jaar na de invoering van het plan terug zou dalen. Maar ook dat blijkt niet het geval, in de maand januari van dit jaar, zijn er 9.373 retributies uitgeschreven. Dat zijn er opnieuw 20% meer dan in januari van 2016. Dat duidt erop dat de communicatie van de stad beter moet. Het is dus tijd om in te grijpen en bij te sturen om Leuven aantrekkelijk, bereikbaar en betaalbaar te houden,” besluiten Parys en Debyser.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is