“Bijna 1 op 5 van de resterende zwarte punten bevindt zich in Vlaams-Brabant”

Door Lorin Parys op 27 maart 2015, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid, Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant telt nog 14 zwarte punten. Een zwart punt is een plek waar een groot aantal ongevallen is geregistreerd. “In heel Vlaanderen bestaan er nog 74 gevaarlijke verkeerspunten die nog niet zijn weggewerkt. 40 projecten zijn reeds aanbesteed, 34 projecten zitten in een ontwerpfase,” zegt Lorin Parys, Vlaams volksvertegenwoordiger. “111 projecten zijn al aangepakt in onze provincie. Minister Weyts heeft bekend gemaakt dat er nu snel werk wordt gemaakt van de resterende punten. Op 14 plekken in de provincie volgen er op korte termijn ingrepen. Dat is goed nieuws voor de verkeersveiligheid in onze regio.”

“Het wegwerken van deze zwarte punten, blijft een belangrijke prioriteit voor deze regering,” dat zegt Lorin Parys (N-VA) die het dossier van dichtbij opvolgt in het Vlaams Parlement. In het verleden werden 809 verkeerspunten in Vlaanderen aangeduid als zwarte punten op basis van het aantal aanrijdingen met gewonden en doden.

14 punten worden aangepakt, meer dan 120 miljoen euro investering

In Vlaams-Brabant werden sinds het opstarten van het programma al 111 punten aangepakt en 80 miljoen euro geïnvesteerd. Zes projecten zijn vandaag in uitvoering en daarmee is een bedrag van 8.6 miljoen euro gemoeid. “Het goede nieuws is dat er nu vijf projecten zijn aanbesteed en dat er voor negen projecten een ontwerp is goedgekeurd. “Dat betekent dat deze Vlaamse Regering nog eens voor 42.4 miljoen euro investeert in de verkeersveiligheid van Vlaams-Brabant.”

Welke punten?

Concreet gaat het over volgende projecten in de provincie:

Vertragingen uit het verleden wegwerken

Diverse factoren hebben in het verleden geleid tot vertragingen in het wegwerken van de zwarte punten. De aanpassing van bepaalde kruispunten zorgt ervoor dat er onteigeningen moeten gebeuren. Wanneer hiertegen rechtszaken worden aangespannen, kunnen ze zorgen voor grote vertragingen. Parys: “Het overleg met alle betrokkenen en discussies vraagt soms te veel tijd in het nadeel van de verkeersveiligheid. Dat moeten we proberen te verbeteren.”

Parys: “Een keer de lijst van 809 zwarte punten helemaal is afgewerkt, mogen we niet stoppen. Dan moeten we opnieuw een inventaris maken. Sommige kruispunten zijn vandaag de dag ronduit gevaarlijk geworden, door extra bebouwing of populaire bestemmingen in de buurt. Constante monitoring en opvolging blijven cruciaal.” De definitie van een zwart punt gebeurt op basis van een formule: X + 3Y + 5Z. Daarbij staat X voor het aantal aanrijdingen met lichtgewonden, Y voor het aantal aanrijdingen met zwaargewonden en Z voor het aantal aanrijdingen met doden. Op die manier wordt een lager gewicht toegekend aan een aanrijding met lichtgewonden dan voor een ongeval met dodelijk afloop. Elk verkeerspunt met een factor van minstens 15 wordt bestempeld als een zwart punt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is