Beschermde beroepen niét beschermd voor buitenlanders

Door Lorin Parys op 16 januari 2017, over deze onderwerpen: Economie

Belgen die begrafenisondernemer, tandtechnicus of kapper willen worden, moeten bewijzen dat ze over de nodige kwalificaties beschikken. Dit zijn immers beschermde beroepen, waarvoor je in de meeste gevallen een diploma moet hebben. Maar burgers uit andere EU-landen hoeven niets te bewijzen en kunnen hier zomaar een zaak uit de grond stampen. Vlaams minister van Economie Muyters belooft de situatie recht te trekken.

Boosdoener is een Europese richtlijn die sinds maart vorig jaar van kracht is in ons land. Die bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat óók moet kunnen in een ander Europees land. Klinkt heel logisch, maar er zitten een paar stevige adders onder het gras. Want in ons land bestaat er zoiets als een vestigingswet, die vastlegt wie een 'beschermd beroep' mag uitoefenen. Meestal komt het erop neer dat je een opleiding gevolgd moet hebben. Maar die vestigingswet geldt alleen voor Belgen, omdat ons land andere EU-burgers niet mág opleggen onze regels te volgen.

Vooral Nederlanders

Zo is het beroep van kapper in ons land gereglementeerd en moet je als Belg een diploma op zak hebben voor je een salon mag openen, terwijl een Tsjechische onderdaan helemaal niét naar school moet en in ons land toch probleemloos aan de slag kan. Zelfde verhaal bij de schoonheidsspecialisten. "Een Belg mag dat beroep pas uitoefenen als hij een driejarige opleiding heeft gevolgd. Maar wie het beroep in een ander Europees land heeft uitgeoefend, mag ook in ons land beginnen", zegt Albert Zweers van beroepsvereniging Besko. "Je moet zelfs niet als zelfstandige aan de slag geweest zijn. Bewijzen dat je de voorbije tien jaar één jaar lang als schoonheidsspecialist gewerkt hebt (een Europese regel, red.), volstaat."

Volgens Zweers zijn het vooral Nederlanders die in ons land ontharings- of huidverjongingsinstituten openen, zonder dat ze over enige kwalificatie beschikken. Zij spreken immers de taal. "Ook in Duitsland bestaat er geen vestigingswet, maar ik heb nog geen weet van Duitse schoonheidsspecialisten of kappers die hier een zaak begonnen zijn."

In Nederland mag ook iedereen begrafenisondernemer worden, gelijk wie kan er een uitvaartcentrum beginnen. "We houden ons hart vast voor cowboys in onze sector", zegt Thomas Heiremans van de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen. "Een Poolse uitvaartondernemer die niet op de hoogte is van de Belgische wetgeving kan door zijn onbekwaamheid enorme emotionele schade toebrengen."

Knettergek

Lorin Parys, die het dossier voor N-VA opvolgt in het Vlaams Parlement, noemt het "knettergek dat we aan Vlaamse ondernemers strengere voorwaarden opleggen dan aan hun buitenlandse concurrenten". "Dat is de wereld op zijn kop, de lat moet gelijkliggen voor iedereen." Ondernemersorganisatie Unizo spreekt onomwonden van "discriminatie". "Hoe de overheid dit wil aanpakken, weten we niet", geeft Unizo-jurist Lieven Cloots toe.

Die overheid, dat is minister van Economie Philippe Muyters (N-VA), want sinds de laatste staatshervorming is alles wat met de toegang tot een gereglementeerd beroep te maken heeft, een Vlaamse bevoegdheid. "Dat buitenlandse ondernemers aan minder voorwaarden moeten voldoen dan Vlaamse, kan uiteraard niet de bedoeling zijn", zegt woordvoerster Tinne Stukkens. "Daarom zijn we volop gesprekken aan het voeren met de beroepsfederaties om één en ander zo snel mogelijk te kunnen aanpassen." Het afschaffen van de vestigingswet behoort tot de mogelijkheden. Dan zou het hele probleem meteen van de baan zijn.

Van opticien tot dakdekker

Een greep uit de beschermde beroepen: voetverzorger, schoonheidsspecialist, kapper, masseur, opticien, tandtechnicus, begrafenisondernemer, slager, brood- en banketbakker, restauranthouder, carrossier, droogkuiser, fietshandelaar of -hersteller, stukadoor, glazenmaker, cementeerder, schrijnwerker, tegelaar, dakdekker, elektrotechnicus, installateur centrale verwarming, algemeen aannemer, ...

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is