België gijzelt adoptieouders en hun kinderen in Oeganda

Door Lorin Parys op 4 augustus 2016, over deze onderwerpen: Adoptie, Welzijn

De attesten van het Vlaams Centrum Adoptie waren in orde. Ook Oegandese rechters hadden gevonnist dat de adoptiekinderen het land mochten verlaten. Maar de Belgische ambassadeur trok die vonnissen zelf in twijfel, waardoor de miserie voor de ouders begon.

Brussel'Het hechtingsproces tussen de kinderen en de ouders dat de voorbije weken is opgestart, staat onder grote druk. De onzekerheid of de kinderen al dan niet mee naar hun nieuwe thuis kunnen, is ondraaglijk.' Het Vlaams Centrum Adoptie (VCA) maakt zich zorgen over de negen adoptieouders die samen met hun tien adoptiekinderen al weken in Oeganda worden gegijzeld, omdat de Belgische ambassade hen voorlopig geen visum wil geven. Het trok gisteren aan de alarmbel.

Alle attesten van het VCA zijn in orde, Oegandese rechters bevestigden onlangs dat de eerste drie kinderen het land mochten verlaten. Drie gezinnen wilden maandag al terugkeren, in de veronderstelling dat ze een visum zouden krijgen. Maar dat kregen ze niet. Door een nieuwe adoptiewet in Oeganda stelde de Belgische ambassadeur in Kampala de vonnissen van de rechters in vraag. Die wet, die geldt sinds 2 juni, zegt dat adoptieouders eerst een jaar lang in het land moeten blijven.

De Belgische ambassadeur vroeg aan het Hooggerechtshof in Oeganda of het vertrek van de eerste drie kinderen zeker rechtsgeldig was. Het antwoord van die hoge rechter liet uitschijnen van niet. Daardoor begon alle ellende.

'Het is ongelooflijk dat de Belgische overheid zelf rechtsonzekerheid heeft gecreëerd en haar landgenoten in de miserie heeft geduwd', zegt Lorin Parys. Hij is Vlaams parlementslid voor de N-VA, zelf adoptieouder en staat al dagen met de ouders in Oeganda in contact. 'Sommigen zitten er al negen weken, drie weken langer dan voorzien, zonder uitzicht op een vertrekdatum. De ministers Vandeurzen en Reynders hebben slechte afspraken gemaakt. Daardoor gaan die ouders nu door een psychologische hel.'

Rondje zwartepieten

Buitenlandse Zaken reageerde gisteren gepikeerd op de kritiek aan het adres van zijn ambassadeur, die de dossiers zou blokkeren. 'De ambassade in Kampala kreeg tot nu toe maar voor vier van de tien kinderen aanvragen voor visa', luidde het. 'Wij hebben die op tijd naar de Dienst Vreemdelingenzaken doorgestuurd, die een beslissing moet nemen.'

Vreemdelingenzaken kaatste de bal terug. 'Buitenlandse Zaken moet eerst garanderen dat de kinderen niet aan de douane worden tegengehouden, want dat zou een ramp zijn', zegt woordvoerster Dominique Ernould. 'Als we die garanties hebben, kunnen we snel een humanitair visum afleveren.'

Parys: 'Minister Reynders zegt in zijn communiqué zelf dat de eindbeslissing voor een vertrek van de kinderen bij Oeganda ligt. Wel, dat hij zijn telefoon neemt en zijn Oegandese collega om duidelijkheid vraagt. Dan is deze zaak zo opgelost en kunnen de ouders morgen vertrekken.'

Door de media-aandacht leek gisteren achter de schermen wat schot in de zaak te komen. Iedereen hoopt nog op een snelle en goede afloop.

Als deze lopende dossiers worden afgesloten, zal het VCA geen nieuwe adopties uit Oeganda meer opstarten. Dat besliste het eind vorig jaar al na problemen. Niet met Oeganda, maar tussen de Vlaamse en federale diensten die er andere visies over buitenlandse adoptie op nahouden, en elkaar stokken in de wielen steken.

Zo kregen adoptieouders vorig jaar een visum om met hun Oegandees kind naar België af te reizen, maar werd de adoptie hier niet erkend.

De parketten moeten een adoptie bekrachtigen, maar nadat de Federale Centrale Autoriteit (FCA), die onder Justitie valt, alle parketten had gewaarschuwd voor 'kinderhandel' en 'corruptie' in Oeganda, lag die erkenningsprocedure een tijd stil. Voor het Vlaams Centrum Adoptie was met de adopties nochtans alles in orde, net als nu. Maar de FCA bleek er zijn eigen bronnen op na te houden.

Lobbygroep

Adoptieouders die door de FCA in de problemen kwamen, getuigden toen in De Standaard dat zij in de waarschuwing van de FCA de woorden van de Belgische consul in Oeganda hoorden. Die had hen streng toegesproken. 'Mevrouw de consul wilde zelf ook nog eens voor rechter spelen. Ze beschuldigde ons letterlijk van kinderhandel.' (DS 2 januari)

De ouders vermoedden dat de consul zich baseerde op het Alternative Care Panel, een lobbygroep die niet wil dat er nog kinderen naar het buitenland vertrekken.

Voor drie van de achttien Oegandese adoptiekinderen die vorig jaar naar België kwamen, heeft een rechter de adoptie intussen bekrachtigd.

Lorin gaf op 3 augustus ook toelichting op Radio 1, dat kan u hier herbeluister. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is