Belastingsverlaging Leuven is schone schijn

Door Lorin Parys op 6 april 2016, over deze onderwerpen: Leuven

De Leuvense oppositiepartijen zijn niet te spreken over de goednieuwsshow waarmee het stadsbestuur maandag de belastingverlaging aankondigde. Volgens hen betaalt de Leuvenaar de winst immers gewoon terug via andere retributies.

“Het schepencollege geeft een rondje op kosten van de Leuvenaar”, klinkt het bij de oppositie. “Ze geven nu een cadeau, maar eigenlijk hebben ze de voorbije jaren al zo veel van ons genomen dat we hiermee niets winnen.”

“Als je een doorsnee Leuvens gezin neemt met vier personen, dat twee bewonerskaarten per jaar moet betalen, dat een aantal keren per jaar gaat zwemmen en een aantal andere dienstverleningen van de stad nodig heeft dan zie je dat ze over de bestuursperiode van deze coalitie 1.450 euro extra belastingen betalen. Als je dan hoort dat de stad nu gemiddeld 42 euro teruggeeft voor de laatste twee jaar van deze bestuursperiode, dan krijg je toch het gevoel dat deze coalitie ons voor de gek houdt. Het is met twee handen nemen en een heel klein beetje teruggeven”, zegt Lorin Parys (N-VA).

Zandgooierij

Rik Daems (Open VLD) spreekt van 'too little, too late'. “Natuurlijk is het positief dat de opcentiemen personenbelasting daalt van 7,5 naar 7,0”, zegt hij. “Maar als je weet dat uit de Belfius-cijfers blijkt dat Leuven met hetzelfde tarief dertig procent meer inkomsten int dan in de andere centrumsteden, dan is dit echt wel te weinig en te laat. Eenzelfde inkomst zou een tarief van 5,25 rechtvaardigen of alleszins ver onder de 7,0. Maar dit is puur zandgooierij in de ogen van de Leuvenaar. Er wordt ook niet meer geïnvesteerd, maar minder.”

Ook Hagen Goyvaerts van het Vlaams Belang meent dat de Leuvenaar wordt blij gemaakt met een dode mus. “Het feit dat het schepencollege nu een verlaging doorvoert die al in ons verkiezingsprogramma stond in 2000, wil alleen zeggen dat de Leuvenaar al jaren te veel betaalt”, zegt Goyvaerts.

Oppositiepartij Groen vraagt zich dan weer af of de belastingverlaging wel eerlijk is. De partij zou willen dat de stad de aanvullende personenbelasting met 0,2 procent verlaagt, zoals het schepencollege eerst van plan was, en niet met 0,5 procent. Een belastingverlaging is immers vooral voordelig voor de rijkere inwoners. Andere maatregelen nemen die iedereen ten goede komen, lijkt de partij een beter plan.

Alternatief plan

Rik Daems kondigt alvast aan dat de Leuvense liberalen een alternatieve begroting zullen voorstellen nog voor de gemeenteraad van eind april.

“In ons alternatief zullen we aantonen dat met zuinig en efficiënt bestuur veel middelen kunnen vrijgemaakt worden. Dan kan er gekozen worden voor een serieuze belastingverlaging én investeren in een moderne stad met goede infrastructuur met impulsen voor privaatrenovatie in stad- en deelgemeenten, uitbreiding van kinderopvang voor werkende mensen, een slimme stad met energiezuinige verlichting en met camera's voor de veiligheid, een echt stimulerend beleid voor handel en horeca en zoveel meer”, zegt Rik Daems.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is