Antwoord aan Nils Luyten en Andrea Bardyn

Door Lorin Parys op 5 april 2018, over deze onderwerpen: Leuven, Wonen

Beste Nils Luyten en Andrea Bardyn,

Ik heb uw open brief die u publiceerde op DeWereldMorgen.be gelezen. Ik antwoord graag omdat ik de inspanningen die Orbit en Buren zonder Grenzen leveren om kwetsbare mensen op de huurmarkt te helpen apprecieer. Maar ook omdat de wooncrisis in Leuven al langer een bezorgdheid is van mij. Die crisis gaat verder dan enkel het probleem van overbewoning door vluchtelingen. Elk Leuvens gezin vraagt zich af of zoon of dochter later nog voldoende financiële middelen zal hebben om in Leuven te kunnen blijven wonen.

Maar vooraf, toch nog dit: had u uw brief niet beter begonnen met ‘Beste burgemeester Tobback’ in plaats van ‘Beste Lorin’? De burgemeester die verantwoordelijk is voor de situatie zoals die vandaag is. De burgemeester die nota bene vriendelijk oproept om vreemdelingen te gaan verklikken in geval van overbewoning omdat zijn diensten blijkbaar zelf de controle niet uitvoeren. De burgemeester en het stadsbestuur die de afgelopen 24 jaar steeds weer zeiden dat je de wooncrisis in Leuven niet kón aanpakken want dat het om de ‘private markt’ ging.

U schrijft dat u ‘vorige week een noodoproep doorgestuurd kreeg vanuit Leuven. Buren zonder Grenzen vroeg mee uit te kijken naar onderdak voor een gezin met tien kinderen dat na gezinshereniging uit hun studentenkot was gezet. Gezinnen als deze hebben geen boodschap aan uw eenzijdige visie. Zij hebben nood aan meer betaalbare en kwaliteitsvolle woningen.’

Ik stelde dat het stadsbestuur kordater moest optreden wanneer veel meer mensen dan toegelaten op een veel te kleine oppervlakte wonen. Heeft u al eens nagedacht hoeveel huiseigenaars hun studio, appartement of kot nog zullen willen verhuren aan een vluchteling wanneer ze een huurcontract met één vluchteling afsluiten maar er later 11 blijken te wonen? Een verhuurder is verantwoordelijk voor de brandveiligheid van zijn gebouw en zijn verzekering dreigt overbewoning niet te dekken. Als we dit fenomeen gedogen, zullen er op lange termijn nog minder woningen voor vluchtelingen zijn.

We kunnen dus geen uitzonderingen maken voor vluchtelingen. De Wooncode en de brandveiligheidsnormen gelden voor iedereen. Gek dat u dat plots minder belangrijk vindt.

U vraagt meer betaalbare huisvesting in Leuven. We zijn blij dat u onze eis als constructieve oppositie in Leuven steunt. En u hoopt dat we in ons lokaal partijprogramma zullen inzetten op méér sociale huisvesting, modulaire woonvormen en gebruik van het sociaal beheersrecht om maar enkele elementen te noemen. Ik raad u aan om ons programma eens te lezen, u zal er veel van wat u vraagt in terugvinden: https://leuven.n-va.be/nieuws/10-slimme-bouwstenen-voor-een-fris-woonbel...

Zo stellen we inderdaad voor om méér woningen op de huurmarkt te brengen via het Sociale Verhuurkantoor. Daar huurt de stad net onder de marktprijs een woning in van een privé eigenaar. Die verhuurt ze goedkoper door met de belofte aan de eigenaar borg te staan voor de huur en de staat van de woning. Een oplossing die ook erkende vluchtelingen kunnen gebruiken. Leuven heeft na een kwart eeuw socialistisch bestuur zo’n 117 SVK woningen. Brugge, dat iets meer inwoners maar veel minder studenten heeft dan Leuven, heeft er 3 keer zoveel. Het kleinere Kortrijk heeft er meer dan 400.

Maar ook nog dit. Ik hoop dat jullie zullen blijven meewerken aan goede informatie over de woningmarkt. Zodat vluchtelingen weten dat Leuven één van de duurste steden is om zich te vestigen en dat ze ook nog andere keuzes hebben.

Het is dus inderdaad tijd voor verandering in Leuven, zeker wat betreft het woonbeleid. Daarvoor kan u op ons rekenen.

Groet,

Lorin

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is