Afbouw financiering kinder- en jeugdpsychiatrie kan impact hebben op zowel geplande als bestaande capaciteit

Door Lorin Parys op 4 juli 2017, over deze onderwerpen: Welzijn

De beslissing van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de financiering van de dagpsychiatrie te herzien, kan een impact hebben op zowel de geplande initiatieven van ziekenhuizen als op bestaande plaatsen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag gezegd in het Vlaams Parlement. "Het is nu onduidelijk wanneer ziekenhuizen hun plannen zullen kunnen realiseren", aldus Vandeurzen.

Er is de voorbije dagen al een en ander geschreven over het plan van federaal minister De Block om het personeelsbudget voor therapeuten op de dagafdelingen van de kinder- en jeugdpsychiatrie van algemene ziekenhuizen te herzien. Concreet halveert ze het budget voor personeel in die centra vanuit het argument dat de bestaande initiatieven jarenlang dubbel gefinancierd zijn.

Er kwam de voorbije dagen veel kritiek op de beslissing van minister De Block. Die kritiek borrelde dinsdag ook op in het Vlaams Parlement. "Ik weet niet in welke wereld dit een goed idee leek", zegt Groen-politica Elke Van den Brandt, onder meer verwijzend naar de lange wachttijden in de kinderpsychiatrie. Ook Lorin Parys (N-VA) noemt de beslissing "onbegrijpelijk". "Voor de jongeren die nood hebben aan die opvang, is het verschrikkelijk dat die wordt teruggedraaid".

De Block verdedigde haar beslissing eerder al door erop te wijzen dat het moratorium op plaatsen in de kinderpsychiatrie is opgeheven, zodat de afdelingen kinderpsychiatrie in algemene ziekenhuizen er volgens haar mogelijk zelfs bedden bijkrijgen. Een argument dat ook Vlaams parlementslid Martine Taelman (Open Vld) aanhaalt. Zij vraagt aan minister Vandeurzen wanneer de ruim 140 bedden die aan Vlaamse kant nog kunnen ingevuld worden ter beschikking zullen zijn.

Maar dat is volgens Vlaams minister Vandeurzen niet zo eenvoudig. Het klopt wel dat er aan Vlaamse kant nog ruimte is voor 142 bedden in de kinderpsychiatrie, maar omdat op federaal niveau "de spelregels zijn aangepast" is het volgens de CD&V-minister nu onduidelijk wanneer die operationeel kunnen worden. De gewijzigde financiering kan volgens hem zelfs impact hebben op bestaande plaatsen.

Minister De Block heeft intussen de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen om advies gevraagd en er komt verder overleg. Vlaanderen zal dat overleg mee opvolgen, aldus minister Vandeurzen. Hij blijft er alvast van overtuigd dat er nood is aan capaciteitsuitbreiding. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is