Actuele vraag over woonzorgcentra

Door Lorin Parys op 27 mei 2015, over deze onderwerpen: Welzijn

In de plenaire vergadering van woensdag 27 mei, stelde Lorin een actuele vraag over de financiering van woonzorgcentra. Hieronder leest u de integrale tussenkomst. 

Minister, de Vlaming droomt van een zorgeloze oude dag. Voor sommige Vlamingen komt die droom in het gedrang omdat zij zich zorgen maken over de woonzorgcentrumfactuur en of zij die nog zullen kunnen betalen wanneer zij daar gebruik van willen maken. Wij begrijpen die bezorgdheid.

Het probleem van het tekort aan financiering van de woonzorgcentra en de rusthuizen bestaat al langer, alleen is het sinds de zesde staatshervorming ons probleem geworden. In dit dossier zijn we niet zoals gewoonlijk een keer maar wel twee keer ‘gejost’: de eerste keer omdat we maar 87 procent van de middelen hadden gekregen van de federale overheid, en de tweede keer omdat zelfs als we 100 procent van de middelen hadden gekregen, er nog tienduizend bejaarden in een ondergefinancierd bed zouden liggen. We moeten durven te zeggen dat misschien iedereen een driesterrenmaaltijd verwacht maar dat we niet meer middelen hebben gekregen dan om een diepvriesmaaltijd voor te schotelen. We moeten daar iets aan doen.

De bomen groeien niet tot in de hemel. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. Mijn fractie stelt daar drie belangrijke principes bij voor. Ten eerste moeten de zwaarste zorgprofielen het eerst en het meest worden gefinancierd. Ten tweede willen we u graag aansporen om out of the box te denken, geen al te strakke regels op te leggen maar er wel voor te zorgen dat een ketenaanpak mogelijk is voor de lichtere zorgprofielen. Wie dan thuis wil blijven, kan dat ook doen via een systeem van mantelzorg, thuiszorg, gezinszorg en alternatieve woonvormen. Ten derde moeten we uitgaan van die persoonsvolgende financiering en een transparante dagprijs.

Bent u het eens met die principes en welke prioriteiten zult u hanteren bij de besteding van de beschikbare middelen in de ouderenzorg?

Het videofragment kan u hieronder bekijken vanaf 44:24!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is