Aantal vragen theoretisch rijexamen verdubbelt

Door Lorin Parys op 7 januari 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat het aantal mogelijke vragen voor het theoretisch rijexamen binnenkort verdubbelt van 350 naar 700. Dat doet hij om fraudeurs en malafide bedrijfjes die "100 procent slaagkans" garanderen, te vlug af te zijn.

Weyts werd in het parlement ondervraagd door Lorin Parys (N-VA) en Mathias De Clercq (Open Vld) over de versterking van de rijopleiding en de regionale verschillen in slaagpercentages bij de examencentra.

"Mijn kabinet heeft GOCA (dat de examencentra overkoepelt) de voorbije maanden gevraagd om na te denken over nieuwe middelen en technologie, teneinde verdere discussie te vermijden", zei de minister. "In de loop van de volgende weken zullen alle examencentra in Vlaanderen overgeschakeld zijn op het gebruik van een aangesloten iPad tijdens het praktijkexamen, zodat het afgelegde parcours geregistreerd wordt."

Regionale verschillen zijn volgens Weyts echter nooit uit te sluiten. In de regio Asse wordt bijvoorbeeld goed gescoord op het praktisch rijexamen, maar daar worden ook goede resultaten voor het theoretische gedeelte gehaald, dus de score duidt niet noodzakelijk op een makkelijk parcours of examinatoren.

"Er is een conceptnota goedgekeurd met als speerpunten het voorzien van het terugkommoment en de opwaardering van het theoretisch en praktisch rijexamen", aldus Weyts. Volgend jaar al wordt het aantal vragen van het theoretisch examen verhoogd van 350 tot 700. Elk kwartaal komen er honderd bij, zodat het quasi onmogelijk wordt de vragen visueel te memoriseren.

Bron: Belga & De Morgen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is