Aantal interlandelijke adopties daalt met 70%

Door Lorin Parys op 3 maart 2015, over deze onderwerpen: Adoptie, Welzijn

Ten opzichte van 2010 is het aantal interlandelijke adopties in 2014 gedaald met maar liefst 70%. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) heeft opgevraagd bij Vlaams Minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen. De cijfers spreken boekdelen. "Deze evolutie blijkt zich elk jaar door te zetten. We komen van 205 interlandelijke adopties in 2010. In 2014 waren het er amper 61. We zien wel dat meer dan de helft van de interlandelijke adopties over special needs kinderen gaat. Het zijn dus minder kinderen, maar meer kinderen met een rugzak aan speciale zorgen.", aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys. 

"Deze daling is niet per se slecht nieuws. Dat wil ook zeggen dat er oplossingen gevonden worden voor de kinderen in hun thuisland", als Parys. "We werken in België nu met 28 adoptiekanalen, waarvan er 7 nieuw zijn in 2014. Ook positief is het nieuws dat er onderzoek wordt gedaan naar 14 nieuwe adoptiekanalen. Dat is ook positief nieuws voor holebi's want in Zuid-Afrika lopen nu 10 proefdossiers en het kanaal met de Verenigde Staten wordt onderzocht. Over het algemeen gaan we vaker samenwerken met kleinere landen in vergelijking met vroeger."

50% haakt af

Het is opmerkelijk dat slechts 50% van de aangemelde kandidaten de fase haalt waar het geschiktheidsvonnis wordt gegeven. "Ook dat is niet noodzakelijk slecht nieuws", aldus Parys. "Het belangrijkste is dat de kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben en dat kandidaat-adoptanten realistische termijnen naar voren krijgen geschoven. Het instroombeheer in de interlandelijke adoptieprocedure lijkt te werken. Dat willen we dan ook toepassen in de binnenlandse adoptieprocedure want daar staan meer dan 500 personen op de wachtlijst."

Nood aan nieuwe regelgeving 

Naast het instroombeheer wil Parys nog een aantal dingen veranderen aan het binnenlandse adoptietraject. "We moeten beide adoptietrajecten afstemmen op elkaar, want de facto zijn het dezelfde situaties voor de kandidaat-adoptanten. Bovendien moet het geschiktheidsvonnis van de rechter plaatsvinden voor de effectieve plaatsing. We moeten dus naar een rationalisatie van het adoptietraject. Ook andere zaken zoals inzagerecht worden aangehaald in de conceptnota die ik heb ingediend in het Vlaams Parlement", aldus de Vlaamse Volksvertegenwoordiger. 

Het interview van Lorin in De Ochtend kan je hier herbekijken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is