Aantal kandidaten voor pleegouderschap stijgt fors

Door Lorin Parys op 9 januari 2015, over deze onderwerpen: Pleegzorg, Welzijn

Het aantal kandidaat-ouders dat zich aanmeldt voor pleegouderschap, kent een enorme stijging"De afgelopen drie maanden hebben 520 kandidaatpleeggezinnen zich ingeschreven om een infoavond bij te wonen", zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. "Dat is immens, als je weet dat we normaal gezien op een heel jaar slechts een 600-tal kandidaten zien op onze infoavonden."

De stijging komt er nadat Pleegzorg Vlaanderen in oktober vorig jaar een grootschalige campagne had gelanceerd om pleegzorgouders te zoeken. Vlaanderen kent een tekort aan pleeggezinnen: 400 kinderen wachten nog op een thuis. In totaal worden 4833 kinderen opgevangen in een van de 3955 pleeggezinnen. Het is niet zo dat nu meer ouders voor pleegouderschap kiezen omdat er steeds minder kinderen uit het buitenland kunnen worden geadopteerd, zegt Heselmans. "Omdat het twee compleet verschillende dingen zijn: adoptie is voor altijd, het kind wordt juridisch dan volledig je eigen kind. Pleegzorg is een tijdelijke tussenstap voor kinderen die thuis weg moeten: het kan voor een korte of heel lange periode zijn. Maar we zien wel dat steeds meer mensen zich openstellen voor pleegzorg."

Bron: Gazet van Antwerpen

Ook Lorin zet zich in voor pleegzorg, en is zelf pleegouder. Lees hier de intiatieven die hij nam tijdens de week van de pleegzorg. En herbekijk hier de Panorama-reportage over pleegzorg waar Lorin aan meewerkte. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is