Aanbesteding elektronische enkelbanden is een straatje zonder eind

Door Lorin Parys op 12 december 2018, over deze onderwerpen: Welzijn, Justitie
Lorin Parys

De aanbesteding van nieuwe elektronische enkelbanden door de Vlaamse overheid is opnieuw uitgesteld. De aanbieders krijgen opnieuw de vraag om hun offertes aan te passen, waarna die geldig zouden zijn tot juni 2019. Dat wil zeggen: tot wanneer de huidige minister van Welzijn er niet meer is. Vlaams Parlementslid Lorin Parys is niet te spreken over het zoveelste uitstel: “Normaal zouden de nieuwe enkelbanden begin 2015 geleverd moeten worden. Vandaag is het zelfs onduidelijk of de minister die bestelling nog deze legislatuur zal plaatsen.”

Vlaanderen bevoegd

Alles begint in juli 2014: Vlaanderen wordt bevoegd voor het elektronisch toezicht. Omdat er nieuwe enkelbanden nodig zijn, volgt een openbare aanbesteding. Die wordt onmiddellijk uitgesteld, de lancering gebeurt uiteindelijk pas in februari 2015, maar ook die wordt een jaar nadien stopgezet.

Straatje zonder eind

“Het begin van een straatje zonder eind”, vertelt Lorin Parys. “Een nieuwe aanbesteding werd gepubliceerd in augustus 2016, maar daar werd geen enkele offerte weerhouden. Na een onderhandelingsprocedure dienden in juli 2017 toch drie aanbieders een offertes in. Eind 2017 volgde een technische test van het materiaal, waarna de minister zei dat er witte rook moest zijn voor de zomer 2018.”

Nieuw uitstel

Quod non. In juni 2017 vraagt de minister aan de aanbieders om hun offerte te verlengen tot 31 december 2018. Maar zelfs dat blijkt niet voldoende. “Nu krijgen de aanbieders opnieuw de vraag hun offerte aan te passen, waarna die geldig zou zijn tot eind juni 2019, wanneer de huidige minister er niet meer is”, zegt Vlaams Parlementslid Parys.

Duidelijkheid en transparantie

De N-VA vraagt duidelijkheid in het Vlaams Parlement. “We bestellen nu al jaren oude enkelbanden bij. Op die manier slaan we met Vlaanderen een mal figuur op het vlak van strafuitvoering, nochtans het sluitstuk van een geloofwaardige justitie. Mijn fractie vraagt duidelijkheid en transparantie, want op deze manier kan het niet verder”, besluit Lorin Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is