8 keer meer leefvergoedingen voor Vlamingen met enkelband

Door Lorin Parys op 11 augustus 2015, over deze onderwerpen: Welzijn

In vier jaar tijd zijn er 8 keer meer Nederlandstaligen onder elektronisch toezicht die een leefvergoeding krijgen. In 2014 waren er in totaal 951 tegenover 111 in 2011.

Wie onder elektronisch toezicht staat, heeft geen recht op een leefloon van het OCMW, maar kan wel aanspraak maken op een leefvergoeding van de overheid, berekend per dag. Een alleenstaande ontvangt 20,85 euro, een samenwonende krijgt 13,90 euro per dag. Ook weekenddagen worden uitbetaald.

Het aantal Nederlandstaligen dat zo'n leefvergoeding krijgt, is de voorbije vier jaar sterk gestegen. Zo waren er in 2011 nog 111, in 2014 al 951. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van N-VA-Volksvertegenwoordiger Lorin Parys. Bij die uitbetalingen loopt er één en ander mis, stelt Parys vast. "In de begroting staat ingeschreven dat de terugvorderingen van ten onrechte uitbetaalde leefvergoedingen aan personen onder elektronisch toezicht ongeveer 25.000 euro moet opbrengen", werpt hij op. Volgens Vandeurzen moeten er 150 terugvorderingen gebeuren voor gemiddeld 80 euro en 40 voor 325 euro.

Automatiseren

"Kan die hele uitbetaling niet efficiënter door verder te automatiseren?" vraagt Parys zich af. De leefvergoedingen worden nu immers om de twee weken berekend "om de administratieve last van de uitbetaling via het boekhoudsysteem werkbaar te houden", zegt Vandeurzen. "De controle van de tweede week gebeurt dan pas na 14 dagen. Hierdoor kan het zijn dat er maximaal een week te veel wordt uitbetaald, als het elektronisch toezicht intussen gestopt is." Maar ook onjuiste aangiftes zorgen voor onterechte betalingen. "De terugvorderingen voor deze bedragen zullen eerstdaags worden opgestart", zegt Vandeurzen. 

 

Bron: Het Laatste Nieuws - KST

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is