6,7 miljoen euro extra voor Leuven bij 100.000 inwoners

Door Lorin Parys op 24 november 2016, over deze onderwerpen: Economie, Leuven, Wonen

Als Leuven de kaap van 100.000 inwoners rondt, krijgt ze jaarlijks 6,7 miljoen euro extra uit het Gemeentefonds. Het Vlaams Parlement keurde daarover een amendement goed.

Leuven Momenteel staat de teller op 99.570. Eind 2017 of begin 2018 zou de kaap van de 100.000 worden overschreden. Voor de Leuvense financiën zou dat geen kwaad kunnen. Want het levert het stadsbestuur 6,7 miljoen euro meer op uit het gemeentefonds, bovenop de 42 miljoen die het vandaag krijgt. Dat is volgens politici extra geld om te investeren in betere fietspaden, belastingvermindering of betaalbaar wonen.

Toch was er de voorbije maanden onduidelijkheid over de extra toelage. In het verleden werd geld uit het zogenaamde Gemeentefonds verdeeld onder de centrumsteden en was er ook een som voor steden groter dan 100.000 inwoners. Tot nu toe ging dat laatste geld alleen naar Brugge. Als Leuven de kaap van de 100.000 inwoners overschrijdt, moet die som door twee steden worden gedeeld. Brugge zou zo veel geld verliezen. Leuven zou echter door een vreemde formulering in de wet uit twee potjes geld krijgen.

De wetgeving moest dus veranderen, maar dan zou Leuven geld verliezen. Daarom kaartte Vlaams parlementslid Rik Daems (Open VLD) de situatie aan bij minister Liesbeth Homans (N-VA). Via een amendement is er nu een oplossing. Het potje voor Brugge en Leuven wordt aangedikt met 6,7 miljoen euro, geld dat integraal naar Leuven gaat. Op die manier krijgt Leuven extra geld en verliest Brugge geen cent.

Studenten meetellen

'De studiedienst van de Vlaamse overheid denkt dat we pas in 2019 de kaap zullen overschrijden, maar ik vind het belangrijk dat we voorbereid zijn', zegt Lorin Parys (N-VA). 'Nu komen de fondsen vrij als de 100.000ste inwoner eerder wordt gehaald.' Schepen van Financiën Carl Devlies is blij met het extra geld. 'Maar ik denk dat we recht hebben op nog meer geld. Studenten worden niet meegeteld in het inwonersaantal, terwijl we wel kosten aan hen hebben. Pas als zij meetellen, krijgen we een eerlijke financiële toelage', zegt Devlies. 

Bron: De Standaard

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is