315 mensen met een beperking verliezen géén assistentie budget zoals eerder aangekondigd

Door Lorin Parys op 30 september 2014, over deze onderwerpen: Welzijn

BRUSSEL 30/09 (BELGA) - Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen stelt een groep van 315 personen met een handicap met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) gerust. Er ligt een voorstel op tafel waarbij niemand zijn budget ziet verminderen. In eerdere berichten was er voor sommige PAB-houders sprake van budgetdalingen van duizenden euro tot zelfs meer dan 10.000 euro op jaarbasis. Dat heeft minister Vandeurzen dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.

Een bepaalde groep houders van een persoonlijk assistentiebudget (een budget waarmee personen met een handicap zelf hun eigen zorg kunnen aansturen, red.) zou zijn budget binnenkort zien dalen. Het gaat om PAB-houders die al een tijdje - van voor 1 september 2012 - hun PAB combineren met bijvoorbeeld opvang in een dagcentrum of met een systeem van begeleid werken. 
Die PAB-houders zouden eerst vanaf 1 september 2014 een budgetaanpassing krijgen, later werd dat uitgesteld naar 1 januari 2015. Op 27 augustus kregen de betrokken PAB-houders een brief in de bus van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) met de melding dat hun budgetten zouden verminderen vanaf 2015. Volgens minister Vandeurzen varieerde de vermindering van 194 euro tot 10.441 euro op jaarbasis.
Volgens Lorin Parys veroorzaakte die aankondiging heel wat vragen en onrust bij de getroffen PAB-houders. Maar minister Vandeurzen stelt de betrokken PAB-houders gerust. "Ik heb het VAPH opdracht gegeven een voorstel uit te werken waarbij niemand van de budgethouders achteruit zal gaan", zei hij in antwoord op de vraag van Parys. Het voorstel moet nog verder besproken worden binnen het VAPH. Daarna moet het ook nog de ministerraad van de Vlaamse regering passeren. 
N-VA-parlementslid Parys reageert tevreden. "Het is heel goed dat de betrokkenen nu kunnen gerustgesteld worden met de melding dat er niemand op achteruit gaat. En het is voor ons heel belangrijk dat het principe van zorg op maat gehandhaafd kan blijven".

DRM/RBR

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is