De paradox van de sociale woningen in Leuven

Door Lorin Parys op 7 maart 2015, over deze onderwerpen: Leuven, Wonen

 “Een Leuvenaar moet bijna vier jaar of 1.451 dagen wachten op een sociale woning. Dat is bijna een jaar langer dan een Gentenaar of een Antwerpenaar. Maar het wordt pas echt pijnlijk als je de cijfers van de leegstaande sociale woningen naast die enorme wachtlijst legt,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA). “In Leuven staan bijna 300 sociale woningen leeg. Dat is bijna 10% van alle sociale woningen in Leuven. De voorbije jaren daalde het huuraanbod van sociale woningen in Leuven zelfs met bijna 200 woningen terwijl de afspraak was om méér sociale woningen op de markt te brengen,” zegt Parys die in het Vlaams Parlement de commissie Wonen voorzit.

Praat voor de vaak

Het Leuvens bestuursakkoord voorziet dat de “stad voldoende kwalitatieve (huur- en koop-) woningen wil bieden en ontwikkelt een bijkomend aanbod aan woningen, met bijzondere aandacht voor de betaalbaarheid en duurzaamheid van de woningen en de diversiteit aan woningtypes.”

“In de praktijk blijkt dat praat voor de vaak,” zegt Parys. “Voor de sociale koopwoningen heeft Leuven minder dan 4% gerealiseerd van wat de Vlaamse overheid oplegt. Als je alle geplande woningen erbij telt, kom je nog maar net aan de helft van wat is afgesproken. Bovendien heeft Leuven nu minder sociale huurwoningen dan in 2008 terwijl ze zich engageerde om meer sociale woningen te realiseren. Volgens de laatste cijfers waren er 152 sociale huurwoningen in uitvoering en 262 woningen gepland.”

“Daarmee doet Leuven nog maar een derde van de inspanning die de Vlaamse overheid haar oplegde,” vult N-VA gemeenteraadslid Tine Eerlingen aan. “De meeste gemeenten in Vlaanderen staan al twee tot drie keer verder in hun planning.”

Sociale woningen voor wie het echt nodig heeft

In Leuven wonen vandaag 186 mensen die de inkomensgrens overschrijden in een sociale woning. “De Vlaamse Regering heeft beslist dat nieuwe huurcontracten, aan de ouder verandert niets, niet langer levenslang kunnen zijn. Dat zal voor een betere doorstroming zorgen en meer woningen voor de mensen die het echt nodig hebben,” zegt Parys. “Bovendien hebben we vandaag geen zicht op de woningen die onderbezet zijn. Dat zijn woningen die bijvoorbeeld te groot zijn geworden omdat de kinderen het huis uit zijn. Tel daarbij de leegstaande woningen en het aanbod wordt meteen een pak groter en de wachtlijst korter.”

Vlaams-Brabant slechtste leerling

De Vlaamse overheid heeft het aantal nieuwe sociale woningen dat tegen 2025 moeten worden bijgebouwd verspreid over Vlaanderen. Elke gemeente heeft daarbij een verplichting. Uit een analyse die Parys maakte op basis van data van Vlaams minister voor Wonen Liesbeth Homans blijkt dat Vlaams-Brabant de slechtste leerling van de klas is. “Terwijl de andere provincies al bijna drie kwart van hun verplichtingen hebben gerealiseerd, zit Vlaams-Brabant nog niet aan de helft. Daar zit de beperkte grondvoorraden bij de sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaams-Brabant voor iets tussen,” volgens Parys. “Maar dat is geen excuus om de woningnood in onze regio niet doortastend aan te pakken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is