3 Kilometer geluidsschermen aan E314 in Wilsele in 2018

Door Lorin Parys op 6 februari 2017, over deze onderwerpen: Leuven, Mobiliteit, Vlaams-Brabant

De inwoners van Wilsele zetten zich al meer dan 13 jaar in voor meer en betere geluidsschermen langs de E314. Lorin Parys (N-VA), kandidaat-burgemeester in Leuven, drong al verschillende keren aan op actie: “Toen ik dik twee jaar geleden verkozen werd, werd ik al gecontacteerd over de geluidsoverlast in Wilsele. Ik ben begonnen met eerst goed te gaan luisteren naar de echte experten, in dit geval de mensen die in Wilsele wonen. Toen ik twee weken geleden overleg had met het dorpscomité 3012WD was de vraag naar geluidsschermen opnieuw een belangrijke vraag. Ik heb de bezorgdheden over de geluidsoverlast door de E314  voor de kerstvakantie nog eens aangekaart bij minister Ben Weyts. Die heeft nu laten weten dat de vernieuwing, verlenging en verhoging van de bestaande geluidsschermen definitief is goedgekeurd. De werken starten begin volgend jaar en zullen 4 miljoen euro kosten.”

De bestaande geluidsschermen langs de E314 zijn ontoereikend wegens te laag. Daarom willen de inwoners van Wilsele al langer dat de geluidsschermen worden vernieuwd. “De geschiedenis van de geluidsschermen in Wilsele hebben veel weg van de processie van Echternach,” zegt Parys. “Al sinds 2004 vragen inwoners van Wilsele dat er meer en betere schermen zouden komen. Tijdens de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2012 waren ze een onderwerp tijdens de dorpsdebatten. En in 2010 besliste de toenmalige minister van mobiliteit geen nieuwe schermen te plaatsen in Wilsele wegens ‘niet dringend genoeg’.”

Meer dan drie kilometer geluidsschermen & 90 km/uur

Op basis van nieuwe geluidsmetingen komen er nu over een goede drie kilometer geluidsschermen. “Vanaf de Mechelsesteenweg tot voorbij het Vuntcomplex plaatst Vlaanderen nieuwe schermen. De hoogte van de schermen zal variëren tussen 3 meter en 4,5 meter, afhankelijk van hun locatie. Het viaduct van Wilsele wordt vanaf begin 2018 onder handen genomen voor onderhoud en in het kader van het verlengen van de spitsstrook en dan zullen ook de werken voor de geluidsschermen starten,’ zegt Parys. “Na de werken zal de snelheid in de omgeving van het viaduct trouwens ook beperkt worden tot 90 kilometer per uur. Dankzij de niet-aflatende inzet van de inwoners van Wilsele, de druk van verschillende Leuvense politici en de doortastendheid van minister Weyts komt er nu eindelijk verandering. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerken voor een beter Leuven loont.”

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is