2,9 miljoen voor kerk en stadhuis

Door Lorin Parys op 8 maart 2017, over deze onderwerpen: Leuven

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) investeert 2,9 miljoen euro in de restauratie van de Leuvense Sint-Jacobskerk en in het oude stadhuis op de Grote Markt. "Ik was al wanhopig omdat in 2016 geen enkel restauratiedossier van Leuven groen licht kreeg maar met dit nieuws zijn we heel blij", zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed (N-VA), kent een premie van 2,9 miljoen euro toe aan de stad Leuven voor de restauratie van de Sint-Jacobskerk en het oud stadhuis van Leuven. Vanuit het Leuvense stadsbestuur weerklonken de voorbije week nochtans minder positieve geluiden over de hogere overheid nadat het herbestemmingsdossier van datzelfde stadhuis op de Grote Markt alweer werd afgewezen door minister Ben Weyts (N-VA) maar deze subsidies worden uiteraard wel op gejuich onthaald.

Eindelijk oplossing

"We zijn bijzonder tevreden met het nieuws dat er geld komt vanuit Vlaanderen", zegt schepen van Erfgoed Dirk Vansina (CD&V). "De aanvraag van die subsidies dateert van respectievelijk januari 2012 en juni 2013. Ik was al wanhopig omdat in 2016 geen enkel restauratiedossier van Leuven groen licht kreeg van de hogere overheid maar nu krijgen we toch goed nieuws. De Sint-Jacobskerk dateert uit de 13de eeuw en is al van 1964 gesloten wegens instabiliteit door de moerasgrond. We kunnen het probleem nu eindelijk definitief oplossen dat één van de 'zeven wonderen van Leuven' al vele jaren teistert. Ook de restauratie van de Salons in het oude stadhuis is meer dan welgekomen. Mijn voorgangster Christiane Vanautgaerden-Vanneck heeft de problematiek nog aangekaart."

De restauraties zijn evenwel nog niet voor morgen, ondanks de goedgekeurde subsidies. De procedure neemt al gauw zes maanden in beslag waardoor de werkzaamheden ten vroegste in het najaar of zelfs pas begin 2018 van start kunnen gaan. Blijft de vraag: welke herbestemming krijgt de Sint-Jacobskerk na de restauratie? De stad Leuven heeft voorlopig nog geen idee bekend gemaakt maar oppositiepartij N-VA heeft wel al een concreet voorstel.

Overdekte markt

"We hebben via de sociale media een klein onderzoek gedaan en daaruit besluiten we dat de Leuvenaars een echte overdekte markt willen met eetkraampjes in de Sint-Jacobskerk", zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA). Slechts één klein probleem: de stad Leuven lanceerde gisteren een gelijkaardig concept in HAL 5 op de Centrale Werkplaatsen. Lorin Parys vindt de Sint-Jacobskerk echter een betere locatie.

"Net zoals in Barcelona, Kopenhagen en Gent is de stad Leuven klaar voor een voedselmarkthal met lekker eten. We horen van de Leuvenaars trouwens ook dat het lege stadhuis een doorn in hun oog is. N-VA pleit voor een ontmoetingsplaats voor Leuvenaars en toeristen. Maar goed, straks hebben we dus een 'nieuw' stadhuis en dan is het enkel nog wachten op een nieuwe burgemeester met visie en ideeën", besluit Parys.

Bron: Het Laatste Nieuws - Bart Mertens

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is