15.000 zijn te groot, 4.700 zijn te klein

Door Lorin Parys op 13 februari 2016, over deze onderwerpen: Wonen

Liefst 15.209 sociale huurwoningen in Vlaanderen zijn te groot, terwijl 4.700 huizen te klein zijn. N-VA stelt dat bij de toekenning vroeger onvoldoende rekening is gehouden met de samenstelling van het gezin die de woning kreeg toegekend. Minister voor Wonen Homans maakt er werk van.

Een te ruime sociale woning? Dat betekent volgens de Vlaamse wooncode: je hebt 2 slaapkamers op overschot. In Vlaanderen is dat op dit moment voor 15.209 gezinnen het geval. "En daar wordt door minister voor Wonen Liesbeth Homans flink op ingezet", zegt haar partijgenote en Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). "Iets wat tijdens de vorige legislaturen niet gebeurde."

Extra vergoeding

Wie vandaag in een sociale woning woont met te veel slaapkamers en een kleinere weigert, moet een vergoeding van 25 euro betalen vanaf de tweede overbodige kamer. Nieuwe huurcontracten voor sociale woningen zullen ook tijdelijk zijn, om soepeler te kunnen antwoorden op veranderingen binnen een gezin. Wie dan nog in een te grote woning woont en een kleinere woning tot twee keer toe weigert, krijgt geen contractverlenging meer.

Tegelijk wonen 4.700 gezinnen in een te kleine sociale woning. Dat betekent dat er minstens twee gezinsleden meer zijn dan het aantal slaapkamers. "Het is moeilijk uit te leggen aan een gezin in een te kleine sociale woning dat er elders in Vlaanderen minstens 15.000 gezinnen een te grote sociale woning hebben", zegt Lorin Parys.

Kamers delen

Wat het aantal te ruime sociale woningen betreft, spant Antwerpen de kroon: 882 woningen zijn er te ruim. "Maar daar zijn ook het grootste aantal sociale woningen - meer dan 22.000", denktParys. "Het plaatje verandert wanneer je de verhouding tussen het aantal sociale woningen en het aantal te ruime sociale woningen bekijkt. Kleinere gemeenten zoals Maarkedal (44% van de huizen te groot ten opzichte van het aantal gezinsleden), Bonheiden (43%), Bever (40%), Wachtebeke (38%) en Lovendegem (37%) scoren dan erg zwak."

Andere gemeenten kampen dan weer met veel te kleine sociale woningen. "De helft van de sociale woningen in Tielt-Winge zou te klein zijn. Ook Beersel (35%), Halle (28%) en Sint-Genesius-Rode (27%) hebben procentueel gezien veel sociale woningen waarin de bewoners onvoldoende ruimtes hebben. Sommige van deze woningen beschikken wel over grotere slaapkamers die gedeeld kunnen worden door kinderen, wat de druk op de overbezetting verlaagt."

Van de centrumsteden hebben Turnhout, Kortrijk en Hasselt het meest te kampen met sociale woningen die te groot zijn. Mechelen, Antwerpen en Leuven hebben dan weer de meeste te kleine woningen. "Opvallend is dat te kleine sociale woningen minder aanwezig zijn in de centrumsteden", zegt Parys. "Het varieert van 1% tot 8% per stad. Te grote woningen lijkt daarentegen een groter probleem (4% tot 17%). De uitschieter van 17% ligt in de stad Turnhout."

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is