1% van opgesloten jongeren haalt diploma

Door Lorin Parys op 11 april 2015, over deze onderwerpen: Welzijn, Jongeren

In tien jaar tijd heeft amper één jongere van de honderd in de gesloten instelling in Tongeren z'n diploma middelbaar gehaald - dat is één procent. Confronterend cijfer, als je weet dat dat cijfer voor de gemiddelde jongere ruim tachtig keer zo hoog ligt. Het Vlaams Parlement houdt na de paasvakantie hoorzittingen over de problematiek.

In de gesloten jeugdinstelling in Tongeren hebben ze het bijgehouden: tijdens de voorbije vijf jaar deden maar zeventien van de circa honderd jongeren mee aan examens van de centrale examencommissie, beter bekend als de middenjury. Het gaat om minderjarigen die een zeer ernstig misdrijf hebben gepleegd, zoals moord, dat voor de gewone strafrechtbank moet komen. Amper één van hen haalde uiteindelijk het diploma secundair onderwijs. Tien slaagden voor een deel, zes buisden.

Gevangenis

Het zijn sprekende cijfers, waarvan we er te weinig hebben. Dat stelt N-VA-parlementslid Lorin Parys vast. "Er is nood aan uitgebreide studies, waarbijwe zulke jongeren ook na hun achttiende blijven opvolgen", werpt hij op. "Als we een bedrijf subsidies geven, willen we wel weten hoeveel jobs er daardoor bijkomen. Maar in de jeugdzorg weten we niet eens waar die jongeren uiteindelijk terechtkomen en dus of het beleid werkt. Zo suggereert onderzoek dat meer dan veertig procent hervalt. Maar ook dat houden we niet systematisch bij. En zo falen we niet enkel voor zo'n jongere, maar sturen we onszelf uiteindelijk ook een extra factuur als die jongere later bijvoorbeeld in de gevangenis belandt."

We weten zelfs niet hoeveel plaatsen er om welke reden te kort zijn in de jeugdzorg. Vorig jaar werden 1.699 plaatsingsaanvragen geweigerd in de gemeenschapsinstellingen en in Everberg. "Als ik dan vraag wat de opsplitsing is van het aantal onontvankelijke vragen en effectief aantal geweigerde aanvragen, luidt het antwoord dat dit met het huidige systeem niet mogelijk is", vertelt Parys. "Ik vraag de minister om bijsturing."

Goed terechtkomen

Parys vindt het nu het uitgelezen moment om daar wat aan te doen, nu Vlaanderen op de residentiële kinder- en jeugdpsychiatrie alles van jeugdzorg in handen krijgt. Dus ook het jeugdsanctierecht, waar men over twee jaar moet 'landen'. En Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) lijkt daar wel oren naar te hebben. Zo engageert die zich ertoe om langetermijnonderzoek op te zetten naar de effecten die jeugdhulp heeft op de levens van kinderen, jongeren en hun ouders.

"In het Verenigd Koninkrijk worden bijvoorbeeld vijf parameters gebruikt om te zien of zulke jongeren uit de jeugdhulp goed terechtkomen, zoals de studies die ze doen en of ze een gezonde, stabiele relatie hebben", zegt Parys. "Zo'n systeem is een goed uitgangspunt. Daarmee geven we tenminste aan waar we met het jeugdzorgbeleid naartoe willen."

Bijsturen

Daarover zal in het Vlaams Parlement alvast stevig gedebatteerd worden. Op 21 april start daar een reeks hoorzittingen over het decreet Integrale Jeugdhulp, dat vorig jaar in werking trad en de sector stevig hertekend heeft. Zo zijn de CLB's, de Centra voor Leerlingenbegeleiding, bijvoorbeeld 'brede instapdiensten' geworden, waarbij iedereen met algemene hulpvragen terechtkan. "Maar werkt dat? Dat zullen we in die hoorzittingen van mensen uit het veld horen", zegt Parys. "De minister lijkt alvast bereid om op basis daarvan eventueel een en ander bij te sturen."

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is